Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 24 apr 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit zeggen details propagandafoto’s over Noord-Korea

We moeten vaak een beetje lachen om de propaganda uit Noord-Korea: de braaf juichende toeschouwers als dictator Kim Jong-un langsloopt, of de hoge toon van de presentator van het journaal. Maar vaak geven de beelden (bedoeld of onbedoeld) belangrijke informatie weg, voor wie goed kijkt. Metro zet vijf ontdekkingen op een rij.

Doorbraak in het raketprogramma

Het materiaal is te zien in het rode vlak. Beeld: EPA/Metro

Experts hebben de beelden van de militaire parade van twee weken geleden nog eens goed bekeken, en zijn tot een belangrijke ontdekking gekomen: het Koreaanse raketprogramma kan wel eens verder zijn dan we allemaal dachten.

Bij één van de raketten ziet het materiaal er iets anders uit dan normaal, zo viel analist Tal Inbar op. Het materiaal is niet glad, zoals bij normaal metaal, maar vertoont ribbelingen. De Noord-Koreanen moeten een speciaal soort kunststof hebben ontwikkeld, stelt Inbar.

Het is niet duidelijk om welk materiaal het precies gaat. Maar langeafstandsraketten zijn doorgaans ook van dergelijk materiaal gemaakt, omdat het een stuk sterker en lichter is. Daardoor wordt het bereik veel groter. En het schept mogelijkheden om er (zware) onderdelen op te monteren, zoals een nucleaire kop.

De discobal

Op de achtergrond zien we de tekens op de raket. Beeld: EPA/Metro

In maart 2016 verschenen er plotseling foto’s van Kim Jong-un voor een enorme ‘discobal’. Noord-Korea claimt dat het een nucleaire kop is. Belangrijke informatie van analisten, die op basis van de grootte berekenden hoe krachtig de kop moest zijn: vergelijkbaar met Fat Boy en Little Man, de atoombommen die de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog gebruikten in Japan.

Maar ook de details op de achtergrond vertellen ons iets: daar zien we een raket, met daarop markeringen. Daarop mag de raket worden ondersteund. Belangrijk, want intercontinentale raketten zijn doorgaans vrij fragiel, en mogen alleen leunen op de sterkste delen. En dat is tussen de brandstoftanks. Door de markeringen weten we precies hoe groot die tanks zijn, en dus welke afstand ze ongeveer af kunnen leggen. Het gaat waarschijnlijk om duizenden kilometers, waarmee Noord-Korea de VS en praktisch heel Europa zou kunnen bereiken.

Paardjerijden met Kim Jong-Un

Beeld: KCNA

Wie is die man die zomaar op de rug van Kim Jong-un mag springen? De foto werd in maart genomen, na een geslaagde test van een raketmotor. Het plaatje werd ook nog eens vrijgegeven door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

De man is volgens Noord-Korea-watcher Michael Madden geen bekende uit de Noord-Koreaanse politiek, zo vertelt hij aan de BBC. Toch moet het een belangrijke persoon zijn, want anders mag hij niet zomaar paardjerijden op de rug van Kim Jong-un. Hij moet de dictator daarom vaker hebben gezien. Waarschijnlijk is het iemand die nauw betrokken is bij het raketprogramma van Noord-Korea.

De foto laat bovendien zien dat Kim Jong-un zelf inschat dat hij de touwtjes in zijn land stevig in handen heeft, zo denkt Madden. „Niemand zou op de rug van de vader of grootvader van Kim Jong-un durven te springen. Het bevestigt dat Jong-un zich veilig voelt, anders zou hij nooit hebben toegestaan dat deze foto’s zouden worden vrijgegeven. Als hij onzeker over zijn positie zou zijn, zou hij juist koud en afstandelijk willen overkomen.”

Kim Jong-un is Apple fanboy

Wat staat daar op Jong-Un's bureau? Beeld: AFP/Metro

In 2013 verschenen er foto’s van Kim Jong-un die aan zijn bureau werkt, volgens de staatspers aan plannen om de Verenigde Staten aan te vallen. Er verschenen meerdere foto’s, met een kaart van de Verenigde Staten op de achtergrond. ‘US Mainland Strike Plan’ stond er boven de kaart, zo meldt NKnews.org, dat het nieuws uit Noord-Korea op de voet volgt.

Maar op de foto’s is ook een ander opvallend detail te zien: Kim Jong-un heeft een iMac op zijn bureau staan. Van Apple, een bedrijf uit dat verwerpelijke Verenigde Staten. Er gingen al langer geruchten dat Kim Jong-un fan was van Apple, en die werden in 2016 opnieuw bevestigd: de leider van Noord-Korea staat met een MacBook Pro op de foto. En de software waar de computers van de Noord-Koreaanse overheid op draaien, lijkt wel verdacht veel op het besturingssysteem van Apple.

Ook Noord-Korea photoshopt

De weerspiegeling klopt niet. Beeld: EPA/Metro

Niet alle propagandabeelden die Noord-Korea naar buiten brengt, zijn echt. Zo zijn sommige wapens die in de militaire parades worden getoond, holle buizen. Dat wil niet zeggen dat de Koreanen per se bluffen: soms zijn raketten veel te kostbaar om rond te rijden, of is het te gevaarlijk. Of de wapens functioneren nog niet, maar er worden wel flinke vorderingen gemaakt.

Maar zo nu en dan gaat het wel om een wassen neus. Zoals op bovenstaande foto: daarop zie je hoe Kim Jong-un naar een raketlancering van een Noord-Koreaanse onderzeeër kijkt. Maar de raket is niet echt afgevuurd, maar in de foto gemonteerd. Volgens de Duitse techneut Robert Schmucker kunnen we dat zien aan weerspiegeling in het water. Die volgt een heel andere koers dan de raket in de lucht, aldus Schmucker tegen Reuters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zeggen details propagandafoto’s over Noord-Korea
Sluiten