Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 10 apr 2017 / 07:25 uur

Dit weten we over de aanslag in Stockholm

Een vrachtwagen reed vrijdagmiddag in op winkelend publiek in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Vier mensen overleden, vijftien raakten er gewond, waarvan negen personen zwaargewond. Er is in ieder geval een verdachte aangehouden. Over de toedracht van de aanslag is nog weinig bekend. Maandag wordt uitgeroepen tot dag van nationale rouw: om 12.00 uur zal er een minuut stilte worden gehouden.

Wat gebeurde er precies?

De vrachtwagen zou volgens ooggetuigen rond de klok van drie uur slingerend door winkelstraat Drottninggatan – even druk als de Amsterdamse Kalverstraat – in het centrum van Stockholm hebben gereden. Er winkelden op dat moment vele tientallen mensen. De vrachtwagen reed op hoge snelheid en de bestuurder probeerde opzettelijk mensen aan te rijden.

https://twitter.com/OLIVER_LUNDIN/status/850404540818051072

Nadat de bestuurder de vrachtwagen tegen de gevel van warenhuis Åhléns reed, ging hij er te voet vandoor, vermoedelijk richting het station vlakbij.

De truck crashte in de gevel van het warenhuis

De vrachtwagen bleek gestolen van een bierbrouwerij: de oorspronkelijke chauffeur was bezig spullen uit te laden toen de dief er achter zijn rug om met de vrachtwagen vandoor ging.

Alleen het achterste deel van de vrachtwagen is nog te zien op straat

Vrijdagmiddag waren alle winkels in de buurt en het station – op vijf minuten lopen vanaf de winkelstraat – ontruimd, reden er geen metro’s en bussen en was er angst en paniek in de winkelstraten. Diverse Zweden hebben slaapplekken beschikbaar gesteld voor mensen die door de chaos niet terug naar huis konden, onder de noemer ‘openstockholm’.

Wie zijn de slachtoffers?

Bij de aanslag zijn vier mensen overleden. Het gaat om twee mensen uit Zweden, iemand uit Groot-Brittannië en een Belgische vrouw.

Vijftien personen raakten gewond. Tien van hen liggen zondag nog in het ziekenhuis. Zes anderen, waaronder een kind, zijn behandeld voor lichte verwondingen. Vier personen zijn zwaargewond, twee van hen liggen op de intensive care.

Wie is de verdachte?

In de loop van vrijdagavond is een verdachte gearresteerd: een 39-jarige man uit Oezbekistan. De Zweedse krant ‘Aftonbladet’ meldt dat de man zou werken in de bouwsector. Hij is een afgewezen asielzoeker die nog in Zweden verblijft in afwachting van zijn uitzetting. De politie was nog naar hem op zoek om hem uit te zetten, maar kon hem niet te pakken krijgen, omdat de man niet woonde op het adres dat hij had doorgegeven.

Toen hij werd opgepakt, was hij niet in de buurt van de plek des onheils. De plek van de aanslag was midden in het centrum en vlakbij een van de grootste stations van Stockholm. Hij slaagde erin naar Märsta, een voorstad van Stockholm te reizen vlakbij het vliegveld van Stockholm. Daar werd hij opgepakt toen hij herkend werd van een eerder verspreid signalement.

De man is al in beeld geweest bij de Zweedse veiligheidsdiensten. Mogelijk zou hij sympathieën hebben voor IS. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de man, onder andere door zijn activiteiten op social media door te lichten. De verdachte zit nu in voorarrest tot in ieder geval dinsdag, daarna moet de rechter beslissen over verlening van zijn arrest. Volgens NOS heeft de politie vijfhonderd getuigen gehoord.

Was hij alleen?

De politie zocht met man en macht naar de dader(s)

Of de man uit Oezbekistan alleen handelde, is niet duidelijk. De Zweedse politie heeft zaterdag huiszoekingen gedaan in de wijk Varberg in Stockholm. Een man zou daar in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn aangehouden. Hij zou zich volgens het Belgische Nieuwsblad ophouden in een van de appartementen waar de dader zich zou hebben opgehouden. Drie anderen zouden gearresteerd zijn en uit een voertuig zijn gehaald dat is gelinkt aan de Oezbeekse verdachte. Zondagmorgen vroeg is er nog een vijfde verdachte gearresteerd die wordt gezien als medeverdachte.

Is het terreur of niet?

De politie gaat er net als de Zweedse premier Stefan Löfven van uit dat het om een terroristische aanslag gaat.

Wat zijn de gevolgen?

In drukke winkelstraten zijn pollers geplaatst tegen aanslagen als deze – ook in Stockholm

In Berlijn en Nice zijn afgelopen jaar aanslagen gepleegd waarbij auto’s of vrachtwagens als wapen werden gebruikt. In beide gevallen eiste IS de verantwoordelijkheid op. Bij aanslagen met trucks of andere voertuigen in Europa zijn er sinds juli vorig jaar 107 mensen overleden. Vele anderen raakten gewond. In diverse steden in Europa, ook in Stockholm, zijn maatregelen genomen in drukke winkelstraten: zo zijn er stenen blokken aan weerszijden van de straat geplaatst. Deze bleken in dit geval geen doeltreffende blokkade te vormen voor de vrachtwagen.

Wat zijn de reacties?

Koning Carl Gustaf van Zweden geeft een dag later een toespraak

Koning Carl Gustaf van Zweden: “Het is met ontzetting dat de koninklijke familie en ik kennisnemen van de aanslag in Stockholm. We volgen nauwgezet de ontwikkelingen, maar onze gedachten zijn nu al bij de slachtoffers en hun families.”

Premier Stefan Löfven: ““Een heel land is verenigd, in rouw, woede en vastberadenheid. Voor degenen die nu een verlies hebben te betreuren of zich zorgen maken om gewonden: weet dat Zweden aan jouw kant staat. De dader wil een wig drijven tussen mensen, zodat meer mensen elkaar zullen haten en wantrouwen, maar dat zal nooit lukken in Zweden. Onze boodschap zal altijd duidelijk zijn: je kunt ons niet onderdrukken. Je zult onze levens niet controleren. Je zult nooit winnen. In deze moeilijke tijd laat Zweden haar kracht zien. Ik weet dat velen bezorgd en bang zijn. Wij werken er onvermoeibaar aan om iedereen veilig te houden. Zorg voor elkaar. Samen zullen wij zorgen voor Zweden.”

President Juncker van de Europese Commissie: “Onze gedachten zijn bij de mensen in Zweden. Namens de Europese Commissie condoleer ik de naasten van de slachtoffers en betuig ik steun aan het dappere werk van de hulpverleners die ter plaatse waren. Een van Europa’s meest levendige en kleurrijke steden is geraakt door hen die onze manier van leven pijn willen doen. We staan schouder aan schouder in solidariteit met de mensen van Zweden en de Zweedse overheid kan rekenen op de Europese Commissie voor steun op welke manier dan ook. Een aanval op een van onze lidstaten is een aanval op ons allemaal.”

Demissionair minister-president Mark Rutte: “Vreselijk nieuws uit Stockholm. De gedachten gaan uit naar slachtoffers en nabestaanden. Wij volgen de situatie op de voet en Nederland staat klaar om te helpen waar nodig.”

Korpschef Erik Akkerboom: “Het is vreselijk dat dit alledaags nieuws lijkt te worden. Ik wens Zweden en de Zweedse collega’s sterkte.”

Nationaal coördinator terrorismebestrijding Dick Schoof: “Stockholm heeft alle kenmerken van terrorisme. Er komen geen extra maatregelen in Nederland.”

Omstanders reageren op het laatste nieuws rondom de aanslag

En de politieke gevolgen?

De Zweedse premier komt bloemen leggen op de plek des onheils

In Zweden zijn de sociaal-democraten de grootste politieke groepering. De rechtse partijen zijn in opmars, onder meer vanwege kritiek op het asielbeleid van de Zweden. Bij de laatste peilingen staat een extreem rechtse anti-immigratiepartij, Zweden Democraten, op zo’n zestien procent van de stemmen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Dit weten we over de aanslag in Stockholm
Sluiten