Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 6 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Dementie rukt op: snellere diagnose is gewenst

1,3 miljoen mensen keken zaterdag naar Voor ik het vergeet, een nieuw tv-programma van RTL 4 over dementie bij jonge mensen. De daaropvolgende stroom aan reactie via social media laat zien dat het onderwerp leeft. Niet zo gek, de kans dat je iemand kent met de ziekte is groot: volgens Alzheimer Nederland hebben 270.000 mensen een vorm van dementie.

Ook Annette en haar drie dochters uit Leeuwarden maakten dementie van dichtbij mee. Vader en echtgenoot Richard stierf in 2013 op zijn 53e aan de gevolgen van de ziekte.

,,Op zijn 50e verjaardag kregen we door dat er iets mis was met Richard”, vertelt Annette. ,,Hij kreeg een mooie taart, maar reageerde daar ontzettend emotioneel op. Dat paste helemaal niet bij hem.” Na verloop van tijd begon Richard meer vreemd gedrag te vertonen. ,,Er waren dagen dat hij de hond wel tien keer ging uitlaten. Uren bleef hij weg. Het was zelfs zo erg dat de hond zich schuilhield in de keuken op het moment dat Richard aanstalten maakte om op te staan uit zijn stoel.”

Toch duurde het nog heel lang voor de diagnose dementie bij Annette’s man werd vastgesteld. ,,Door zijn werk was hij al naar een psycholoog gestuurd, waar hij weer werd doorgestuurd naar een psychiater. Zijn gedrag werd gewijd aan overspannenheid, autisme of misschien wel ADHD. We zijn zelfs nog naar een relatietherapeut gestuurd. Dat was als een klap in mijn gezicht omdat het voelde alsof ik daarmee de schuld kreeg van zijn gedrag.” Na lang aandringen werd Richard uiteindelijk doorverwezen naar een neuroloog. ,,Daar constateerden ze vocht in de hersenen en na gesprekken werd Frontotemporale Dementie (FTD) vastgesteld, een vorm van dementie die ook bij jonge mensen voorkomt.”

Overlijden

Omdat de situatie op een gegeven moment onhoudbaar werd, werd Richard overgeplaatst naar een verzorgingstehuis waar hij in maart 2013 overleed aan de gevolgen van zijn ziekte. Annette vindt ze het goed dat het RTL-programma er is. ,,Ik hoop op snellere herkenning, zodat meer mensen weten hoe ze met dementie om kunnen gaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dementie rukt op: snellere diagnose is gewenst
Sluiten