Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 4 apr 2017

China wil megastad bouwen: nieuwe spookstad?

China is van plan om in de buurt van Peking een enorme stad uit de grond te stampen, die een oppervlakte van drie keer de stad New York moet krijgen. Die moet de druk op Peking verlagen – daar wonen nu 22 miljoen mensen, en de stad barst uit zijn voegen, meldt Reuters.

Het is niet voor het eerst dat China vanuit het niets een complete stad wil bouwen. De afgelopen jaren trokken miljoenen Chinezen van het platteland naar de stad, en om die allemaal te kunnen onderbrengen werden tientallen nieuwe steden gebouwd.

‘Miljoenenstad’

Veel van die steden staan grotendeels leeg: niemand wil er wonen, omdat er geen winkels zijn. En geen ondernemer wil er een winkeltje openen, want er zijn immers geen klanten.

Eén van de bekendste voorbeelden is Kangbashi, in het noorden van China. In de stad zouden uiteindelijk een miljoen mensen moeten wonen – meer dan in Amsterdam, dus. De flats werden razendsnel opgebouwd, maar bleven veelal leeg. De Chinese overheid wilde dat de stad in 2010 300.000 inwoners zou hebben, maar het waren er 28.000.

Foto: EPA

Veel daarvan waren bouwvakkers, of boeren uit de omgeving die uit hun huis waren gezet. De brede straten en grote pleinen waren leeg.

Foto: EPA

De stad heeft een enorm museum, ontworpen door een duur architectenbureau, over de geschiedenis van de omgeving van de stad. Het trekt nauwelijks bezoekers.

Foto: EPA

Veel van de steden stonden bovendien leeg omdat speculanten de appartementen opkochten. Ze hoopten daar dan later veel geld mee kunnen te verdienen. Met de nieuwe stad die bij Peking gebouwd moet worden, zien we ook al iets soortgelijks gebeuren: speculanten willen de huizen die er nu staan, opkopen in de hoop dat de staat er later veel geld voor neerlegt.

EPA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
China wil megastad bouwen: nieuwe spookstad?
Sluiten