Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 26 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je bezwaar tegen (onterechte) verkeersboetes

We gingen in 2016 met zijn allen bijna 9,5 miljoen keer op de bon. In de meeste gevallen reden we daadwerkelijk te hard, door een rood stoplicht of zonder goede verlichting. Wat kun je doen als je als fietser of automobilist onterecht een verkeersboete krijgt?

Ik krijg een verkeersboete voor een moment dat ik lag te slapen. Wat nu?

Ben je het niet eens met een verkeersboete, dan kun je bij eenvoudige overtredingen bezwaar maken bij de officier van justitie. Deze verkeersboetes zijn herkenbaar aan een grote M – van Wet Mulder – op de brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Je moet binnen zes weken bezwaar aantekenen. Je hoeft de bekeuring dan ook nog niet te betalen. Bij ernstigere overtredingen als bumperkleven of rijden onder invloed ontvang je een voorstel van het Openbaar Ministerie. Je kunt dan geen bezwaar maken. Als je het niet eens bent met het bedrag, kun je ervoor kiezen om niet te betalen. De officier van justitie kan de zaak dan voor de rechter brengen.

Oké, en hoe gaat dat bezwaar maken dan in zijn werk?

Hoe bezwaar maken in zijn werk gaat, staat achter op de beschikking. Het kan zowel schriftelijk als digitaal. Op www.rechtspraak.nl staat een voorbeeld van een goede bezwaarbrief. Het is belangrijk dat je een kopie van de boete meestuurt. Mocht je geen boete hebben ontvangen, omdat je die al hebt betaald aan de politie, dan kun je een kopie van het proces-verbaal meesturen. Een goed beargumenteerd bezwaar, onderbouwd met bewijsmateriaal, maakt de meeste kans.

Maar hoe kan ik bewijzen dat ik ergens niet was?

Je kan via www.mijnpolitie.nl een foto van de geflitste auto opvragen. Als je dan een foto van een zwarte Golf krijgt terwijl je zelf een rode Mini hebt, dan is er duidelijk iets misgegaan. Ook als je kunt bewijzen dat de auto of de kentekenplaten zijn gestolen, maak je grote kans op kwijtschelding van de boete. Een aangifte kan dan als bewijsmateriaal dienen. Of als de auto al voor de overtreding was verkocht. Foto’s en getuigenverklaringen kunnen je verhaal sterker maken. Misschien zijn er mensen die willen verklaren dat jij op dat moment elders was.

En als ik het nu wel was, maar ik had een goede reden om te hard te rijden?

Er zijn maar weinig ‘goede redenen’ waar de officier van justitie vatbaar voor is. Zelfs als je naar het ziekenhuis racet omdat je vrouw op het punt staat om te bevallen of je enorme buikpijn hebt, dan krijg je vaak nul op het rekest. Kun je – met foto’s – bewijzen dat een verkeersbord was afgedekt, dan maak je meer kans.

Wat kan ik doen als mijn bezwaar wordt afgewezen?

Wordt je bezwaar niet gehonoreerd, dan kun je binnen zes weken in beroep gaan. Beroep ook afgewezen? Is de boete 70 euro of meer, dan kun je in hoger beroep bij het gerechtshof. Onder de 70 euro zijn er geen mogelijkheden meer om in beroep te gaan.

Kost het geld om bezwaar te maken?

Nee, al zou Den Haag dat wellicht graag anders zien. 10 tot 12 procent van de bezwaren is gegrond. Het ministerie van Veiligheid en Justitie vermoedt dat mensen het vaak proberen omdat het toch niets kost. Oud-minister Van der Steur gooide in 2016 al een balletje op om te onderzoeken of hij een extra boete kan instellen voor de verkeersovertreder als het bezwaar niet terecht blijkt. Of een nieuw kabinet dat ook wil, moet nog blijken.

Foto: Lex van Lieshout | ANP
Foto: Lex van Lieshout | ANP

Goudmijntjes

Deze trajecten leverden de schatkist het meest op in 2016:

1. A2 Amsterdam – Utrecht (beide richtingen) – 775.549 euro

2. A4 bij Leidschendam (beide richtingen) – 342.018 euro

3. A12 Utrecht – 320.363 euro

4. A4 Hoofddorp – Nieuw-Vennep – 208.141 euro

5. A10 bij Amsterdam ring west (beide richtingen) – 199.568 euro

6. A20 bij Rotterdam (beide richtingen) – 119.814 euro

7. A13 bij Rotterdam (beide richtingen) – 115.004 euro

8. A58 Bergen op Zoom – Roosendaal (beide richtingen) – 56.344 euro

9. A12 Den Haag – Voorburg (beide richtingen) – 56.302 euro

10. Westerscheldetunnel – 19.489 euro

Vraag

Heb jij ooit bezwaar gemaakt tegen een verkeersboete? Deel je ervaring op Twitter onder vermelding van #metrogeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.