Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 21 apr 2017 / 12:50 uur

18-jarige mag al op de bus rijden, goed idee?

De minimumleeftijd om buschauffeur te worden gaat definitief omlaag van 21 naar 18 jaar. Dit moet ervoor zorgen dat meer jongeren op de bus gaan rijden om zo het tekort aan chauffeurs op te lossen.

Want het tekort wordt alleen maar groter de komende jaren, zegt minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). De meeste huidige buschauffeurs zitten tegen hun pensioenleeftijd aan. Opvolgers staan momenteel niet in de rij.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1327824163932156

De leeftijdsverlaging moet er ook voor zorgen dat de vervolgopleiding van jongeren die in het chauffeursvak willen stappen beter aansluit op hun middelbare school. De stap volgt op een jarenlang experiment tussen 2011 en 2017. De minimumleeftijd varieerde in de proef tussen de 18 tot 20 jaar. Vakbekwame chauffeurs van 18 jaar mochten onder meer rijden op stads- en streekbussen.

Veilig of niet?

Volgens het ministerie zijn er vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid geen goede redenen om het niet toe te staan. Maar niet iedereen is voorstander van het verlagen van de minimumleeftijd. Sommige mensen zijn van mening dat een 18-jarige buschauffeur onvoldoende ervaring heeft om met een bus vol reizigers rond te rijden. Bijvoorbeeld in een drukke stad met veel onverwachte situaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
18-jarige mag al op de bus rijden, goed idee?
Sluiten