Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 13 mrt 2017 / 15:18 uur

Zware sancties van Erdogan; blufpoker of serieus?

De rel met Turkije nadat Nederland Turkse ministers de toegang tot ons land had geweigerd, dreigt steeds verder te escaleren. President Recep Tayyip Erdogan blijft dreigen met zware sancties.

Waar moeten we rekening mee houden?

Vanwege het associatieverdrag is het voor Turkije onmogelijk om op eigen houtje economische sancties af te kondigen tegen ons land. Erdogan kan het wel willen, maar vanwege het verdrag kan hij niet zoals de Russische president Vladimir Poetin een boycot instellen. Erdogan kan hooguit oproepen om consumentenproducten uit Nederland te boycotten. Ook kan hij Nederlandse toeristen oproepen niet meer naar Turkije te komen, maar daarmee snijdt hij zich in zijn eigen vingers, want de Turkse toeristenbranche ligt al op zijn gat.

Als hij helemaal geen economische sancties kán treffen tegen Nederland, waarom blaast Erdogan dan zo hoog van de toren?

Dat is zijn manier van regeren. Erdogan leeft van rel naar rel. Dit komt hem goed uit, hij heeft nog zo’n 3 of 4 procent van de stemmen nodig om het Turkse referendum van 16 april, waarbij gestemd wordt over een wijziging in de grondwet waardoor de president veel meer macht krijgt, te winnen.

Is het dan allemaal een schijnvertoning?

Deze harde opstelling lijkt vooral voor de bühne. Erdogan kan nog wel besluiten de Nederlandse ambassade gesloten te houden en ambassadeur Kees van Rij het land niet meer in te laten. Ook kunnen er diplomaten het land worden uitgezet, maar dat werkt wederkerig en dan worden de Turkse diplomaten in Nederland ook het land uitgezet. De kans is groot dat deze zaak nog even doorsputtert en vervolgens doodbloedt.

Hoe groot is de handel tussen Nederland en Turkije eigenlijk en wat wordt er verhandeld?

Vorig jaar exporteerde ons land voor 5,4 miljard euro naar Turkije. Vooral medicijnen, farmaceutische producten, computers en kantoormachines. Nederland importeerde voor 2,8 miljard. Hierbij gaat het vooral om auto’s, stoffen, textiel, groente en fruit.

Zijn er nog naast de toeristenbranche en de export nog andere Nederlandse financiële belangen gemoeid in Turkije?

Volgens Alper Üçok, de directeur van TÜSIAD (Turkisch Industry & Business Association), is Nederland de grootste buitenlandse investeerder in Turkije met 20 miljard euro. Daarom verwacht ook Üçok eerder politieke en diplomatieke sancties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zware sancties van Erdogan; blufpoker of serieus?
Sluiten