Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 28 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo krijgt Navalny massa’s de straat op tegen Poetin

Tienduizenden mensen gingen door heel Rusland de straat op om te protesteren tegen de regering van Vladimir Poetin. Dat kreeg één man voor elkaar: Aleksej Navalny. De oppositieleider wordt aan alle kanten tegengewerkt, maar weet via social media toch mensenmassa’s op de been te krijgen – ondanks dat alle demonstranten weten dat het risico groot is om opgepakt te worden.

En dat gebeurde zondag dan ook: honderden mensen werden door de politie meegenomen, waaronder Navalny zelf. Hij verscheen maandag voor de rechtbank. En daar deed hij wat hij altijd doet: hard van leer trekken tegen de regering van Poetin, het liefst via social media. Voor hij de in de rechtszaal verscheen, plaatste hij een selfie op Twitter, met de boodschap: „Er komt een tijd waarin wij hen voor het gerecht kunnen slepen (maar echt).”

Twitteren van uit politiebusje

En op de een of andere manier weet Navalny altijd zijn achterban te bedienen via social media. Ook toen hij zondag in een politiebusje werd geduwd, kon hij nog gewoon twitteren: hij riep zijn aanhangers op om ook zonder hem te blijven demonstreren.

De demonstranten verzamelden zich rond de bus waarin Navalny zat, en probeerden te voorkomen dat hij kon worden afgevoerd. De demonstranten liepen een groot risico, en dat weten ze: in 2012 werden er bij grote demonstraties tegen Poetin honderden mensen opgepakt, en veel van hen werden bestraft met zware gevangenisstraffen.

Badeend

De kracht van Navalny ligt online. Hij werd in 2008 bekend toen hij als advocaat een blog startte over corruptie in Rusland, dat binnen de kortste keren uitgroeide tot een populaire website. De jonge, charismatische advocaat spreekt veel jongeren aan, en weet als geen ander hoe hij social media moet gebruiken. Hij heeft ruim 1,8 miljoen volgers op Twitter, en zijn berichten worden massaal opgepikt.

Navalny weet hoe hij een relletje moet creëren. Als hij vorige week op straat met groene verf wordt bespoten, verschijnt hij de volgende dag met een groen geschminkt gezicht op de foto.

En hij weet dat een goed protest een symbool nodig heeft. Navalny koos afgelopen weekend voor de badeend. Hij maakte afgelopen maand al een video over de Russische premier Medvedev, die een geheim vermogen van zeker een miljard zou hebben. De video bevat beelden van de paleizen, villa’s en jachten van Medvedev. Op de beelden zien we ook een huisje naast een van de villa’s – die zou speciaal voor een eend zijn gebouwd. De video werd door 12 miljoen mensen bekeken, de demonstranten zwaaiden zondag met badeenden.

Navalny is de enige serieuze oppositieleider die voor Vladimir Poetin een bedreiging vormt. Anderen werden hardhandig uit de weggeruimd. Ze zijn vermoord, zoals Boris Nemtsov, die in 2015 niet ver van het Kremlin werd vermoord. Toen dat gebeurde, reed er toevallig een bus voor de beveiligingscamera. Of ze werden met een showproces aan de kant gezet. Michail Chodorkovski zat bijvoorbeeld acht jaar lang in een Siberisch strafkamp.

Prima dagje voor Medvedev

Ook Navalny wordt flink tegengewerkt. Hij wil bijvoorbeeld in 2018 meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar in februari werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij geld verduisterd zou hebben. Wie is veroordeeld, mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen. Navalny beweert dat het een politieke veroordeling is.

Hij heeft daarom aangekondigd om elk moment aan te grijpen om te demonstreren tegen Poetin. Voorlopig lijken Poetin en Medvedev zich nog geen zorgen te maken. Medvedev reageerde op Instagram: „Prima dagje, heb geskied.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo krijgt Navalny massa’s de straat op tegen Poetin
Sluiten