Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 13 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Welke coalitie wil jij? Dit moet je stemmen

Het is niet makkelijk om een kiezer in Nederland te zijn: eerst moet je de keuze maken uit 28 (!) partijen, en als jouw partij dan inderdaad de grootste is geworden, heb je geen idee wat er eigenlijk van de plannen terecht gaat komen. Er moet namelijk geformeerd worden.

Gelukkig heeft een aantal partijen de voorkeur voor een toekomstig kabinet al bekendgemaakt. Wat moet je stemmen om de meeste kans te krijgen op jouw favoriete kabinet?

Zo links mogelijk

Foto: ANP

De SP heeft vol ingezet op een linkse coalitie. Het is de enige partij die meerdere keren de VVD heeft uitgesloten: de SP wil alleen met linkse partijen, en eventueel het CDA, samenwerken. Ook GroenLinks heeft die voorkeur, maar sluit de VVD niet uit. Wie een zo links mogelijk kabinet wil, zou daarom op de SP moeten stemmen.

Maar er zit een addertje onder het gras: alle ‘linkse’ partijen (SP, GroenLinks, PvdA en D66) halen volgens de Peilingwijzer geen meerderheid. Met het CDA zou er wel een meerderheid zijn, maar die partij lijkt niet erg enthousiast om ‘over links’ te gaan. De kans is daardoor groot dat de SP buitenspel komt te staan.

Zo rechts mogelijk

Foto: ANP

Wie een zo rechts mogelijk kabinet wil, moet op de VVD stemmen. Alle partijen hebben de PVV uitgesloten, dus blijft alleen de partij van Mark Rutte over. Hoe groter de VVD wordt, hoe minder ‘linkse’ partijen er nodig zijn om een kabinet te vormen. Om echt een centrumrechts kabinet te krijgen, van bijvoorbeeld VVD-CDA-D66, moet er nog wel wat gebeuren: deze partijen komen volgens de Peilingwijzer nog zo’n 13 zetels tekort.

Een midden-kabinet

Foto: ANP

Zowel de linkse als de rechtse partijen komen flink wat zetels tekort om een eigen kabinet te vormen. Een coalitie over het midden lijkt daardoor de meest reële optie. De ideale smeerolie tussen de linker- en rechterflank van het spectrum lijkt D66. Alexander Pechtold ziet een coalitie met de VVD wel zitten, maar staat ook dicht bij GroenLinks en PvdA.

(Alles behalve) PVV

Foto: ANP

Alle partijen hebben de PVV uitgesloten, dus de kans dat de partij van Geert Wilders in een toekomstig kabinet komt, is uiterst klein. De enige manier waarop de PVV in een coalitie terechtkomt, is als de PVV de grootste wordt: wellicht gaan andere partijen dan toch overstag, om de kiezer niet voor het hoofd te stoten.

Wie de PVV in het kabinet wil, moet – hoe kan het ook anders – op de PVV stemmen. Wie dat koste wat kost wil voorkomen, kan het beste op Rutte stemmen: de VVD lijkt op dit moment de enige partij die groter dan de PVV kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Welke coalitie wil jij? Dit moet je stemmen
Sluiten