Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 6 mrt 2017 / 15:19 uur

Waarom Koreaanse raket niet uit de lucht schieten?

Noord-Korea heeft zich maandagochtend opnieuw de woede op de hals gehaald van Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan. Het land lanceerde vier testraketten, waarvan er drie bij Japan in zee stortten. Noord-Korea test al tientallen jaren raketten. Waarom blijft Noord-Korea raketten lanceren, en waarom schiet niemand ze uit de lucht?

Het programma van Noord-Korea bestond in de jaren 60 en 70 alleen nog maar uit kleine artillerieraketten. In de jaren 80 maakte het land de eerste stappen naar zogenaamde ballistische raketten. Het importeerde in eerste instantie Scuds uit Egypte. Later ging Noord-Korea eigen raketten bouwen.

Ook Nederland binnen bereik

Ballistische raketten zijn bijzonder: ze worden in principe alleen aangedreven bij het afschieten. Het grootste deel van de reis leggen ze af in een ‘vrije’ vlucht, zonder aandrijving, hoewel er vaak nog wel motoren zijn om de raket bij te sturen. Balistische raketten kunnen daardoor heel grote afstanden afleggen.

Bron: ANP

De eerste raketten van Noord-Korea konden alleen Zuid-Korea bereiken. Maar inmiddels heeft Noord-Korea het programma al zo ver ontwikkeld dat de raketten een bereik hebben van tegen de 7000 kilometer. Daardoor kan ook Alaska worden bedreigd, net als een groot gedeelte van Europa. Zo’n raket zou net niet de oostgrens van Nederland halen. Deze raketten kunnen ook worden uitgerust met een nucleaire kop. Er wordt nu gewerkt aan een raket waarmee het grootste deel van de Verenigde Staten en praktisch heel Europa getroffen zouden kunnen worden.

Waarom niet neerschieten?

De Amerikanen kunnen de raketten uit de lucht schieten, maar doen dat opzettelijk niet. „We hebben samen met onze Zuid-Koreaanse en Japanse bondgenoten geconstateerd dat er geen echte dreiging van de raketten uitging”, vertelt een woordvoerder van de Amerikaanse marine na een eerdere lancering tegen CNN. „We hebben de mogelijkheden om snel in te grijpen als dat wel het geval is.”

De Amerikanen vinden de raketten echter liever heel terug. Op basis daarvan kan namelijk iets worden gezegd over welke ontwikkelingen de Noord-Koreanen hebben gemaakt: de raketten worden onderzocht door experts, die kijken welke technieken er zijn gebruikt en op welke brandstof de raketten zijn aangedreven. Op die manier kan worden ingeschat welk bereik de raketten hebben.

Daarnaast is een raket uit de lucht schieten niet zonder risico, aldus CNN. Als je misschiet, zou dat een enorme imagoschade kunnen opleveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom Koreaanse raket niet uit de lucht schieten?
Sluiten