Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 22 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Waar kun je het beste gaan zitten in een vliegtuig?

Vliegen. De een vindt het fantastisch, de ander vervloekt het. Veelgehoorde klachten zijn ‘ik zit met m’n knieën achter m’n oren’ en ‘als ik moet plassen, moet ik over iedereen heen klauteren’.

Waar kun je nou het beste gaan zitten als je zo comfortabel mogelijk wilt reizen?

Reiszoekmachine Kayak.nl deed onderzoek in twee populaire types vliegtuigen, de Airbus A320-vliegtuigen, die EasyJet en Vueling vaak gebruiken voor korte vluchten, en de de Boeing 777-vliegtuigen waarmee KLM, Emirates en British Airways veel vliegen.

Airbus

In de Airbus ben je gezegend als je stoelnummer 1A hebt. Er is veel beenruimte, het is er relatief rustig, je hebt een optimaal uitzicht en je krijgt er als eerste je eten. Mocht je de gelukkige zijn, neem dan wel even een dekentje mee. Stoel 1A staat bekend als een koud plekje.

In hetzelfde toestel zijn de stoelen A en F30 niet aan te raden als je wat te kiezen hebt. Het is er gehorig, je hebt minder ruimte om je stoelleuning achterover te klappen en je hebt minder beenruimte. Klein voordeeltje op deze plek is dat je wel snel je eten krijgt.

Slecht zicht

Andere tips voor de Airbus: de stoelen 10 en 11 A en F bieden het slechtste uitzicht. De rijen 12 en 13 hebben de meeste beenruimte. Vanaf de stoelen 15, 16, 17 A en F is het lastig om de wc’s te bereiken en de passagiers op de rijen 15 tot en met 20 moeten het langst op hun eten wachten.

Boeing

In de Boeing kun je stoelnummer 44 en 45 beter vermijden. Hier heb je minder beenruimte, kan de stoel minder ver naar achter en zit je erg dicht bij de wc’s en de crew-ruimte. Daardoor is het er vrij gehorig. Voordeel is wel dat je een optimaal zicht naar buiten hebt. Als je aan het raampje zit, natuurlijk.

Beter ben je af op stoelnummer 16 A en L. Je hebt er extra beenruimte en krijgt lekker snel je eten. Je moet alleen geen zwakke blaas hebben, want de wc’s zijn vanaf die stoelen lastig te bereiken. Maar dat geldt voor alle A en L-stoelnummers op de rijen 16 tot en met 21.

Wie graag aan het raampje zit vanwege het uitzicht, kan dat beter niet doen op de rijen 22 tot en met 27. Daar is het uitzicht het minst in de Boeing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waar kun je het beste gaan zitten in een vliegtuig?
Sluiten