Els Anker
Els Anker Nieuws 13 mrt 2017 / 07:27 uur

Vijf vragen over de Tamil Tijgers

De Hoge Raad beslist dinsdag of vijf leden van de Tamil Tijgers zich schuldig hebben gemaakt aan opruiiing. Maar wat is deze beweging precies en waar staan de vijf leden voor terecht? Vijf vragen.

1 Wie zijn de Tamil Tijgers?
De Tamil Tijgers of Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) is een organisatie die oorspronkelijk afkomstig is uit Sri Lanka en voornamelijk actief is in het noorden van het land en in India. Door veelvuldige aanslagen staat de beweging sinds 1997 en 2006 op de lijst van terreurorganisaties van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

2 Wat was het doel van de Tamil Tijgers?
De Tamils vormen een minderheid onder de Singalese bevolkingsgroep, die voor het merendeel boeddhistisch is (75 procent). Sinds de jaren zeventig vochten de Tamil Tijgers voor een eigen onafhankelijke Tamil-staat in het noorden en oosten van Sri Lanka.

3 Wat is er sindsdien gebeurd?
In 1983 bracht de beweging dertien Sri Lankaanse soldaten om, waarna de burgeroorlog in Sri Lanka officieel begon. De rellen die daarop volgden, kostten meer dan vierhonderd mensen het leven. Voor de Tamils was dat een aanleiding om een eigen militante groep op te richten. De strijd tussen het leger van Sri Lanka en de Tamil Tijgers duurde meer dan dertig jaar. Af en toe waren er vredesbesprekingen, maar die liepen op niets uit. In mei 2009 werd de leider van de Tamil Tijgers gedood. Dat betekende het einde van de Tamil Tijgers als strijdmacht.

4 Wat had Nederland hiermee te maken?
Tamils in Nederland werden vaak flink onder druk gezet door de Tamil Tijgers om geld te schenken aan de strijd in Sri Lanka. Soms ging dat gepaard met dreigingen met geweld tegen familieleden in Sri Lanka. Een gemiddeld Tamil-gezin werd voor tweeduizend euro afgeperst. In oktober 2008 kreeg inlichtingendienst AIVD informatie dat de Tamil Tijgers fondsen werven voor de gewapende strijd. Volgens de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) telt de Sri Lankaanse gemeenschap in Nederland circa 10.000 leden, waarvan het overgrote deel Tamil is.

5 Waar worden de vijf leden van verdacht?
De Hoge Raad beslist of de vijf leden zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing en of de mannen recht hebben op de zogenoemde combattantenstatus, die strijders in een internationaal conflict vrijwaart van vervolging wegens oorlogvoeren.

Eerder legde het hof de mannen celstraffen tot zes jaar op, maar vier van de vijf veroordeelden kwamen daartegen in beroep. Ook het Openbaar Ministerie (OM) ging in beroep, omdat de uitgedeelde straffen te laag zouden zijn. De aanklagers stappen naar de Hoge Raad omdat ze het er niet mee eens zijn dat het hof stelt dat de mannen binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn gebleven.

Dit terwijl ze in Nederland bijeenkomsten organiseerden waarop aanslagplegers werden vereerd en het publiek werd opgezweept om de gewapende strijd op Sri Lanka financieel te steunen. Het OM vindt dat terroristische organisaties geen beroep kunnen doen op de vrijheid van meningsuiting voor het verheerlijken van terrorisme en het oproepen tot financiële steun daarvoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf vragen over de Tamil Tijgers
Sluiten