Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 2 mrt 2017

181 miljoen euro voor She Decides

She Decides, een fondsenwervingsinitiatief opgericht door minister Ploumen voor programma’s voor gezinsplanning in ontwikkelingslanden, blijkt ook in het buitenland populair: bijna vijftig landen waren deze donderdag aanwezig op de She Decides Conferentie in Brussel om hierover mee te praten. De steunbetuigingen vanuit organisaties en particulieren stromen eveneens binnen.

Voorlichting en anticonceptie

Gezinsplanning gaat niet alleen om abortus, maar ook om seksuele voorlichting, anticonceptie en verloskundige zorg voor vrouwen die dat nodig hebben, vooral in ontwikkelingslanden. De Amerikaanse president Trump heeft de steun ingetrokken aan organisaties die ook abortus aanbieden of bespreekbaar maken. De maatregel zorgt ervoor dat er zeshonderd miljoen dollar aan Amerikaanse steun niet doorgaat. Daarbij gaat het zelfs zo ver dat organisaties die financiële steun van Amerika krijgen, niet mogen melden dat abortus een optie is: de ‘Global Gag Rule’. De vrees is onder andere dat daardoor het aantal abortussen alleen maar zal toenemen, omdat er minder voorlichting wordt gegeven en anticonceptie minder makkelijk toegankelijk zal zijn.

Meisjes en vrouwen niet in steek laten

Met She Decides wil minister Ploumen zoveel mogelijk geld ophalen om de organisaties te steunen nu ze die steun niet meer van de VS krijgen. Ploumen: „Dit heeft verstrekkende gevolgen. Allereerst voor al die vrouwen die zelf een keuze moeten kunnen maken of zij een kind willen krijgen, maar zeker ook voor hun mannen en kinderen en de maatschappij als geheel. Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte. We kunnen al die miljoenen vrouwen en meisjes niet in de steek laten. Dat is een hele ambitie. Maar met een brede internationale coalitie moeten we ver kunnen komen,” aldus minister Ploumen in een verklaring. „Het is fantastisch dat zoveel landen hun betrokkenheid tonen met vrouwen en meisjes.”

Positieve reacties

Niet alleen uit politieke hoek komt steun: de minister heeft al vele duizenden berichten gekregen, uit meer dan 150 landen in meer dan twintig talen, waarbij veel mensen aangeven ook zelf te willen doneren. In de eerste twee weken sinds de lancering van het plan is er al meer dan 180.000 euro opgehaald. Minister Ploumen: „De respons op mijn oproep is boven verwachting. We krijgen heel veel positieve reacties uit andere landen. Dat ook zo massaal door mensen uit de hele wereld instemmend wordt gereageerd op het behoud van rechten voor vrouwen en meisjes is hartverwarmend en inspirerend." Ploumen verwacht dat in de tweede helft van dit jaar de consequenties van het besluit van president Trump echt gevoeld gaan worden. ,,Dus we hebben nog even om het bedrag bij elkaar te krijgen. Maar hoe sneller hoe beter. ”

Zelf doneren

Zelf doneren kan ook nog steeds. Het geld dat wordt ingezameld, wordt uitgedeeld aan verschillende hulporganisaties in de hele wereld.

Kunstenaars verenigen zich

Airco Caravan, kunstenares, heeft samen met gelijkgestemden onder de naam Nasty Women, besloten eveneens actie te ondernemen na Trumps maatregel en daarom is komend weekend een expositie in een galerie in de Wormerveerstraat in Amsterdam. De tentoonstelling van de Nasty Women in Amsterdam is een van de inmiddels 45 tentoonstellingen onder dezelfde naam in de hele wereld, bedoeld als protest om aandacht te vragen voor gelijke rechten voor vrouwen en LGBT’s, waarin New York de eerste was met meer dan 700 kunstenaars. In totaal doen dit weekend 186 kunstenaars uit 27 landen vrijwillig mee aan de expositie, met meer dan 200 kunstwerken die te koop zijn voor 1 tot maximaal 200 euro per stuk. De opbrengst van de verkoop van de kunstwerken gaat naar onder andere She Decides. Airco zegt: „Het is waanzinnig en superleuk om te zien hoeveel mensen reageren, dat geeft een heel goed gevoel. We willen een tegengeluid, een tegengevoel, brengen van het toenemende populisme in de wereld. We moeten er samen de schouders onder zetten. Het is geweldig dat minister Ploumen dat meteen na Trumps beslissing deed. We vinden She Decides zo’n goed initiatief dat we dat wel eenderde van de opbrengsten wilden geven.” De tentoonstelling toont onder meer schilderijen, tekeningen, foto’s, videoinstallaties, keramiek en zelfs borduurwerk. Veel kunstwerken zijn speciaal voor de expositie gemaakt. Airco hoopt erop om zoveel mogelijk van de gedoneerde kunstwerken te verkopen, om op die manier zoveel mogelijk geld op te halen voor She Decides en de twee andere goede doelen die ze steunen (Women on Waves en COC Amsterdam).

Eigen keuzes

Steun is er onder meer van Dokters van de Wereld. „Wij zijn ervan overtuigd dat iedere vrouw op grond van haar mens-zijn het recht heeft om te beslissen over het aantal en de spreiding van haar kinderen en recht heeft op toegang tot de informatie, opleiding en middelen welke haar in staat stelt deze rechten uit te oefenen. Wij delen de visie van minister Ploumen dat vrouwen en meisjes het recht hebben op het maken van hun eigen keuzes. Zij zouden toegang moeten hebben tot adequate (reproductieve) gezondheidszorg.”

Doorzetten

Rutgers, centrum voor seksualiteit is blij met het initiatief van Ploumen. „Op het gebied van anticonceptie en seksuele gezondheid wordt de klok jaren teruggezet. Dat moeten we als Nederland en als wereld niet laten gebeuren. Nederland heeft een rijke traditie rondom het wereldwijd bevorderen van gelijkheid tussen mannen en vrouwen, rond het toegankelijk maken van anticonceptie, rond het bestrijden van vrouwendiscriminatie en discriminatie van-LHBT’s. Die traditie moeten we juist nu voortzetten. Nederland kan en moet een leidende rol nemen. Want alle vrouwen en meisjes hebben recht op hun eigen keuzes rondom voorplanting en seksualiteit. Ploumens voorstel is hard nodig. Nu is het aan de minister, de Nederlandse politiek, aan ons, aan onze internationale partners en vooral de internationale gemeenschap om door te zetten.”

Enthousiasme

Samenwerking

Nederland heeft al toegezegd tien miljoen euro te zullen bijdragen, België, Denemarken en Noorwegen doneren ditzelfde bedrag. Zweden en Finland lieten weten 20 miljoen euro bij te dragen. De Bill Gates Foundation zegde 20 miljoen dollar toe en van een anonieme donor kwam nog vijftig miljoen binnen, het hoogst genomineerde bedrag tot nu toe. In totaal is er 181 miljoen euro toegezegd. ​,,Een doorslaand succes”, aldus Ploumen. ,,Een hele mooie dag die ook heel veel hoop geeft, want de energie en het optimisme hier in de zaal was heel bijzonder. Geweldig dat nu zo veel mensen pal staan voor vrouwenrechten. Nu al 181 miljoen bij elkaar gebracht en we zijn pas net begonnen.” Op de conferentie afgelopen donderdag waren onder andere een groot aantal EU-staten tot landen uit Afrika en Azië, zoals Kenia, Ethiopië, Mozambique, Vietnam, Nepal en Japan. Daarnaast was ook Canada bij de conferentie, evenals diverse NGO’s, private stichtingen en ondernemingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
181 miljoen euro voor She Decides
Sluiten