Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 2 mrt 2017 / 08:45 uur

‘Veel Nederlanders hebben geen 9-tot-5-mentaliteit’

‘Geen 9-tot-5-mentaliteit hebben’, een eigenschap die werkgevers vaak vermelden bij het uitsturen van een vacature. Dan hebben ze aan de gemiddelde Nederlander een goeie, want we zouden vaak buiten kantoortijden voor de baas aan de slag zijn.

Dit blijkt uit cijfers van het Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, uitgevoerd door het CBS en TNO. Het aantal van 3,6 miljoen mensen – een percentage van 40% van alle werkenden – zou met enige regelmaat ’s avonds of zelfs in de nachtelijke uurtjes de tijd nemen voor werkactiviteiten.

Ook in het weekend maken Nederlanders tijd om te werken: meer dan de helft van de werkenden gaat op zaterdag aan de slag en ook op zondag wordt er soms gewerkt. Let wel: buiten de standaard kantoortijden van 9 tot 5 werken, betekent niet voor iedereen overwerken. Het gaat mogelijk ook om een andere indeling van werktijden.

Zelfstandigen

Dit zou bijvoorbeeld kunnen gelden voor zelfstandigen, van wie een groot deel zijn of haar eigen uren kan indelen. Zelfstandigen met personeel werken vaker buiten de kantoortijden dan zelfstandigen zonder personeel. In Nederland zijn er meer zelfstandigen dan in de rest van Europa en dat, vermoedt het CBS, kan een reden zijn dat wij in vergelijking met andere Europeanen relatief vaker buiten kantoortijden werken.

Een nadeel van het werken buiten kantoortijden is het missen van activiteiten met bijvoorbeeld het gezin, geeft een deel van de werknemers aan. Dan zijn werken op zaterdag en zondag nog de minste ‘verstoorders’, vooral overwerken in de nacht zou op het privéleven inhakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Veel Nederlanders hebben geen 9-tot-5-mentaliteit’
Sluiten