Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 29 mrt 2017

Veel begrip voor rookverbod in wachtrijen pretpark

Roken in wachtrijen is vanaf het nieuwe pretparkseizoen verboden. Dat zijn de grootste attractieparken van Nederland met elkaar overeengekomen. Maar hoe valt dat eigenlijk bij de pretparkbezoekers? Metro ging naar de Efteling in Kaatsheuvel om de stemming te peilen.

Het besluit is genomen door de Club van Elf, waarin 21 dagattracties zijn verenigd. In sommige parken was er al zo’n rookverbod, maar vanaf dit seizoen geldt dat dus in alle grote attractieparken. In de Efteling mag je nu nog overal in de buitenlucht roken. Dat verandert dus vanaf zaterdag: „Ten eerste merkten we de afgelopen jaren, maar zeker de afgelopen periode, dat gasten steeds vaker aangaven het als vervelend te ervaren als andere gasten in de rij roken. Daarnaast is er een maatschappelijke trend gaande en is er de wetgeving die steeds strikter en strenger wordt. Als Efteling vinden we het ook heel belangrijk om de gezondheid van de kinderen te waarborgen”, aldus senior gastheer Dirk Machin.

Sprookjesbos

Juist omdat de Efteling de gezondheid van kinderen belangrijk vindt, zullen ook in het welbekende Sprookjesbos maatregelen worden genomen: „Het Sprookjesbos is wel een attractie, maar kent geen rijen. Maar het is natuurlijk wel een attractie die veelal bij kinderen populair is, dus we proberen rokende gasten daar op een positieve manier te wijzen om alleen op bepaalde plekken in het bos te roken”, vertelt Machin. Daarom zullen in het Sprookjesbos drie rookzones worden ingericht.

In het Sprookjesbos worden drie rookzones ingericht. Foto: ANP.

De Efteling verwacht dat bezoekers begripvol om zullen gaan met de maatregel. Machin: „In de binnen- en buitenwachtrijen worden vanaf zaterdag rookvrije zones ingesteld, maar dat houdt niet in dat in de rest van het park niet gerookt mag worden. Onze rokende gasten zijn nog altijd van harte welkom.”

Op deze zonnige doordeweekse dag valt het mee met de wachtrijen. De langste staat bij Baron 1898, maar ook daar zijn de mensen na een kwartier wel aan de beurt. Het valt dan ook op dat er weinig rokende mensen in de wachtrij staan. De mensen die er staan, reageren inderdaad begripvol. De algemene tendens is dat rokers andere wachtenden tot last zijn en dat het weinig kwaad kan daar rekening mee te houden. Ook uit een poll op onze Facebookpagina blijkt dat mensen het een prima maatregel vinden. Liefst 78 procent geeft aan het terecht te vinden dat er straks niet meer mag worden gerookt in de wachtrij.

Bij attractie Baron 1898 stond in de Efteling de langste rij, maar veel rokers waren er niet. Archiefbeeld ANP.

Handhaving verbod

Toch kan bij drukte weleens anders worden, zo verwacht de 24-jarige Wessel van Laarhoven. Hij werkt in de Efteling, maar deze dag geniet hij in het park van een vrije dag. „Ik denk dat de meeste papa’s die hier rondlopen het er niet mee eens zijn. De kinderen gaan in de attractie, papa wil mee, en wil tijdens het wachten toch een sigaret opsteken. Zeker bij rijen voor de Droomvlucht en zo, daar moeten mensen echt lang wachten en roken veel mensen.” Hij krijgt bijval van zijn collega Sander Gelevert (24), die vaak bij de Droomvlucht staat. Hoe gaat hij er straks mee om als gasten toch roken? „Ik heb me er nog niet mee bezig gehouden. Ik ben benieuwd hoe ze het willen gaan handhaven, want dat is best lastig. Maar ik vind het wel een goed initiatief.”

Gastheer Machin heeft wel een idee wat de Efteling straks gaat als gasten straks toch roken in de rij: „Dan zullen mijn collega’s en ikzelf gasten vriendelijk benaderen of zij hun sigaret willen doven. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat gasten niet weten dat de regel vanaf 1 april is ingegaan. Zeker in de beginperiode zullen we daar dan ook begripvol mee omgaan”, aldus Machin.

Machin denkt niet dat het nodig zal zijn om verdere maatregelen te nemen: „Maar als iemand na meerdere waarschuwingen nog steeds niet wil gehoorzamen, zullen we moeten kijken of we daar bepaalde consequenties aan hangen. We gaan daar niet vanuit, maar in het uiterste geval kan het zo zijn dat de gast dan het park moet verlaten.”

Of het door de combinatie van het zonnige weer met de korte wachtrijen komt weten we niet, maar het heeft er alle schijn van dat gasten inderdaad weinig problemen hebben met de nieuwe maatregel. Vanaf zaterdag 1 april treedt het verbod in werking en zal moeten blijken of gasten zich inderdaad aan de nieuwe regel houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel begrip voor rookverbod in wachtrijen pretpark
Sluiten