Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 15 mrt 2017 / 18:05 uur

UEFA houdt Ajax en Besiktas mogelijk weg van elkaar

Wat gebeurt er als Ajax verdergaat in de Europa League en per ongeluk Besiktas loot? Of gaat de UEFA dit voorkomen?

De diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije heeft mogelijk ook sportieve gevolgen. Mocht Ajax er donderdagavond namelijk in slagen om FC Kopenhagen uit te schakelen en zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Europa League, dan is de kans groot dat de UEFA ervoor zorgt dat de Amsterdammers niet tegen Besiktas kunnen loten.

Voor het gemak gaan we er dan wel even van uit dat ook de Turkse kampioen zich voor de kwartfinale plaatst door het Griekse Olympiakos (1-1) uit te schakelen. De UEFA houdt landen die op gespannen voet met elkaar staan en (tijdelijk) geen diplomatieke relatie met elkaar onderhouden, vaker uit elkaar bij lotingen. De UEFA wilde woensdag niet bevestigen dat Ajax en Besiktas elkaar gewoon kunnen loten.

„De lotingprocedure wordt pas vrijdag, op de dag van de loting bekendgemaakt”, reageerde de Europese voetbalbond schriftelijk. De UEFA verklaarde verder dat zulke beslissingen worden genomen door het ‘Executive Committee’. Dit hoogste orgaan binnen de bond besloot bij eerdere Europese lotingen om clubs uit Rusland en Oekraïne niet tegen elkaar te laten loten. Dat was geen verrassing, want beide landen zijn met elkaar in oorlog. Hetzelfde geldt voor Armenië en Azerbeidzjan. Deze landen strijden al jaren om het grensgebied Nagorno-Karabakh en bij gevechten vallen geregeld slachtoffers. Ook in dat geval is het logisch dat de UEFA clubs uit die landen zo lang mogelijk gescheiden van elkaar houdt in de Europese toernooien.

Gibraltar

Toch is er niet altijd een oorlog nodig voor zo’n besluit van de Europese voetbalbond. Zware politieke of diplomatieke spanningen kunnen eveneens zorgen voor zo’n beslissing. Zo worden Spanje en Gibraltar ook uit elkaar gehouden bij lotingen van de UEFA. Nu de spanning tussen Nederland en Turkije langzaam tot het kookpunt stijgt, lijkt het logisch dat de UEFA hier rekening mee houdt tijdens de loting vrijdag, mochten beide ploegen doorgaan naar de kwartfinale.

Prematuur

Bij Ajax had nog niemand nagedacht over een eventuele loting tegen Besiktas. „Dit is heel prematuur”, reageert perschef Miel Brinkhuis. „Wij zijn hier niet mee bezig. Ik denk dat wij ons eerst moeten richten op het duel met Kopenhagen. Het zou mooi zijn als je me deze vraag morgen weer kan stellen, want dat betekent dat we een ronde verder zijn.” Een woordvoerder van Besiktas verklaarde dat de perschef van de club het vanwege het Europa League-duel met Olympiakos ‘te druk’ had om telefonisch te reageren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
UEFA houdt Ajax en Besiktas mogelijk weg van elkaar
Sluiten