Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 4 mrt 2017 / 20:25 uur

Turkse minister: Nederland kan ons niet tegenhouden

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu is helemaal niet te spreken over de opstelling van Nederland tegenover zijn plan om in Nederland campagne te komen voeren voor een Turks referendum. Volgens hem kan de Nederlandse regering hem er niet van weerhouden naar ons land te komen.

„Wij gaan waarheen wij willen en praten met onze staatsburgers’’, zei Cavusoglu zaterdag op een bijeenkomst in Antalya. De Turkse politicus wil op 11 maart naar Rotterdam komen om onder Nederlandse Turken steun te zoeken voor het wijzigen van de grondwet waardoor president Tayyip Erdogan meer macht krijgt. Over deze wijzigingen wordt gestemd in een referendum op 16 april.

Verkeerde richting

Premier Mark Rutte is niet blij met het Turkse referendum. Volgens hem duwen de voorgestelde grondwetswijzigingen Turkije de verkeerde richting in. Dat een Turkse minister naar Nederland komt om campagne te voeren, zit hem ook niet lekker. „Het geeft een zeer ongemakkelijk gevoel als een Turkse minister in Nederland campagne komt voeren hiervoor. Dat hoort niet en willen we niet.’’

Ook Vicepremier Lodewijk Asscher is niet blij met de uitspraken en eventuele komst van de Turkse minister. „Praten over vrijheid van meningsuiting terwijl die juist op het spel staat in Turkije. Journalisten zitten in de cel, democratie staat onder druk. Dat vind ik echt een gotspe.’’ Het kabinet onderzoekt momenteel wat het kan doen om het Turks bezoek te voorkomen. „Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.’’

Cavusoglu heeft geen goed woord over voor de opstelling van de Nederlandse regering. „Waar is de democratie of de vrijheid van meningsuiting, waarvan jullie zeggen ons er iets over te willen leren? Hoe zit het met de vrijheid van vergadering?’’

Duitsland

Turkije ligt om dezelfde reden ook al in de clinch met Duitsland. Daar zijn drie bijeenkomsten met Turkse politici geannuleerd. Volgens Cavusoglu wil Duitsland dat nee-stemmers het referendum gaan winnen omdat het „een sterk Turkije in de weg wil staan.’’

Ook de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag noemt het onacceptabel dat de bijeenkomst, waar hij zelf zou gaan spreken, is geannuleerd. „Het is onacceptabel dat de Duitse autoriteiten, die ons constant de les lezen over mensenrechten, democratie, de rechtstaat en de vrijheid van meningsuiting, een bijeenkomst die is georganiseerd door de Turkse gemeenschap niet accepteren.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkse minister: Nederland kan ons niet tegenhouden
Sluiten