Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 mrt 2017

Toch geen lone wolf: de cel van Londense terrorist

Was Adrian Ajao, de man die vorige week in Londen voetgangers aanreed en vervolgens een politieman met een mes vermoordde, een lone wolf? Daar had het even schijn van, want Ajao handelde tijdens de aanslag alleen en het oogde allemaal niet erg professioneel; toen hij de agent bestormde werd hij binnen enkele seconden doodgeschoten. Maar nu lijkt het erop dat de terrorist toch deel uitmaakte van een terroristische cel.

In totaal zijn er twaalf personen opgepakt na de aanslag, waarvan er nog drie vastzitten. En er wordt steeds meer bekend over het leven van de dader: hij woonde lange tijd in de Londense wijk Luton, waar een terroristische cel actief was. Dat waren Ajao’s buren, meldt de Britse krant Telegraph. Een overzicht van de cel.

Adrian Ajao

Foto: EPA

Is dus de man die vorige week drie mensen doodreed op de Westminster Bridge. Daarna stapt hij uit de auto, en steekt een politieagent dood bij het parlementsgebouw. Ajao wordt kort daarna doodgeschoten.

Ajao staat al bekend als kleine crimineel, en is op jonge leeftijd niet bijzonder geïnteresseerd in religie. Hij sport veel en gaat regelmatig naar een feestje. In de jaren 80 belandt hij voor het eerst in de gevangenis. Mogelijk radicaliseert hij in de cel; anderen stellen dat hij naar Saudi-Arabië is afgereisd en daar een strenge moslim is geworden.

Daarna verhuist hij naar Londen. Hij is nog altijd veel in de sportschool te vinden, maar bidt ook veel. Hij woont een tijd in de Londense migrantenwijk Luton, waar hij de volgende personen tegen het lijf loopt.

Zahid Iqbal

Foto: AFP

Wordt gezien als een van de leiders van de terroristische cel. Hij komt in 2010 in beeld bij de Britse geheime dienst MI5, nadat er aanwijzingen zijn dat hij een aanslag aan het voorbereiden is. Hij zou samen met Mohammed Sharfaraz Ahmed (zie onder) Britten rekruteren om naar Pakistan te reizen, om daar een training te volgen om een terroristische aanslag te plegen. Iqbal onderhoudt de contacten met een Pakistaan, die schuilgaat onder het pseudoniem ‘Modern Sleeve’.

Als het contact plotseling wordt verbroken, zou Iqbal het plan hebben om zelf een aanslag te plegen. De voertuigen waarin Iqbal zich regelmatig verplaatst, zijn dan al door de geheime dienst volgehangen met afluisterapparatuur. Uit één van de gesprekken blijkt dat Iqbal inderdaad plannen heeft voor een aanslag: hij wil een bom verstoppen in een op afstand bestuurbare speelgoedauto, en die op een legerbasis laten ontploffen.

Het plan was om de speelgoedauto mee te laten rijden onder een defensievoertuig. Op die manier was de poort al open, en zou de bom ongezien het terrein op kunnen rijden. Iqbal had daarvoor al verkenningen uitgevoerd. In een ander gesprek discussiëren de mannen over hoe ze een zelfgemaakte bom kunnen maken met behulp van instructies uit een jihadistisch magazine.

Iqbal wordt in 2013 veroordeeld tot elf jaar celstraf, die mogelijk wordt verlengd tot zestien jaar.

Mohammed Sharfaraz Ahmed

Foto: AFP

Wordt gezien als een van de andere leiders van de cel. Waar Iqbal contacten onderhoudt met Pakistan, is het Ahmed die zich richt op de training van terroristen in Groot-Brittannië.

Ook Ahmed wordt geschaduwd door de geheime dienst. De agenten zien dat hij regelmatig met andere personen naar het natuurgebied Snowdonia in Wales gaat om daar te trainen. Het natuurgebied deed hem het meeste aan de bergen in Pakistan denken, en zou daarom ideaal zijn om rekruten voor te bereiden op de training die ze daar zouden krijgen. Uit de observaties bleek dat Ahmed en zijn rekruten daar in formatie marcheerden en renden, veel push-ups deden en takken gebruikten als ‘vuurwapen’.

Als de terreurcel het idee heeft om zelf een aanslag te plegen, speelt Ahmed daar ook een belangrijke rol in. Ook hij wordt veroordeeld tot elf jaar celstraf, die mogelijk tot zestien jaar wordt verlengd.

Umar Arshad

Foto: AFP

Wordt door zijn vriend Ahmed en Iqbal overtuigd om de terroristentraining te volgen in Pakistan. Uiteindelijk komt het niet zo ver, en raakt Arshad betrokken bij de plannen om een aanslag te plegen op de defensiebasis. Hij krijgt daarvoor zes jaar en negen maanden celstraf.

In de gevangenis valt hij met een medegevangene een derde gedetineerde aan. Het slachtoffer zou een vernederende opmerking over de profeet hebben gemaakt. De mannen maken bij de aanval gebruik van een geïmproviseerd wapen: Arshad had twee scheermesjes in een tandenborstel gesmolten.

Volgens de aanklager was het slechts een kwestie van geluk dat het slachtoffer de aanval heeft overleefd. Arshad en zijn medegevangene moesten door de bewakers van het slachtoffer af worden getrokken. Volgens de rechter was de kans groot dat het slachtoffer het niet had overleefd als er niet was ingegrepen. Arshad wordt veroordeeld tot negen jaar celstraf.

Syed Hussain

Foto: AFP

Is ook één van de mannen die door Iqbal en Ahmed is gerekruteerd om een training te volgen in Pakistan. Hij zou daarna terug moeten keren naar Groot-Brittannië om een zelfmoordaanslag te plegen, of doorreizen naar Afghanistan om daar Britse soldaten aan te vallen. Uiteindelijk raakt Hussain betrokken bij de plannen om een aanslag met de speelgoedauto te plegen. Syed Hussain wordt veroordeeld tot vijf jaar en drie maanden cel.

Een jaar later krijgt hij nog eens vier maanden celstraf, omdat hij weigert wachtwoorden van bij hem gevonden usb-sticks te geven. De bestanden daarop zijn versleuteld, en Hussain wordt verplicht om de wachtwoorden af te staan. Hij zegt dat hij ze is vergeten, door „de stress die hij oploopt in de gevangenis”. De rechter besloot dat hij op die manier belangrijke onderzoeken tegenwerkte.

Taimour Abdulwahab

De politie doet onderzoek na de zelfmoordaanslag in Stockholm. Foto: EPA

Pleegde een zelfmoordaanslag in 2010 in Stockholm. Abdulwahab is in Zweden geboren, waar hij zich volgens zijn familie nauwelijks bezighoudt met religie. Hij verhuist later naar Engeland, waar hij geradicaliseerd zou zijn. Abdulwahab woont een tijdje in Luton, op steenworp afstand van de plaats waar Londen-terrorist Ajao op dat moment woont.

In december 2010 pleegt hij een dubbele aanslag: eerst ontploffen er meerdere gasflessen in een auto bij een drukke winkelstraat, waar op dat moment veel mensen inkopen voor kerst doen. Daarbij raken twee personen gewond. Tien minuten later blaast Abdulwahab zichzelf op in dezelfde drukke winkelstraat. De aanslag mislukt: Abdulwahab draagt zes bommen, maar er gaat er maar eentje af.

De ene bom is voldoende om Abdulwahab zelf het leven te benemen, maar verder vallen er geen slachtoffers. Als alle zes de bommen tot ontploffing waren gekomen, waren er waarschijnlijk wel veel slachtoffers gevallen: een expert stelt in de Zweedse krant Svenska Dagbladet dat de aanslag dan vergelijkbaar zou zijn geweest met de bomaanslag op de marathon in Boston, waarbij drie doden vielen en ruim honderd slachtoffers gewond raakten.

Abu Rahin Aziz

Ajao woonde in Luton ook niet ver van Abu Rahin Aziz. Deze man stak in 2013 een voetbalfan met een pen in zijn oog. Op Twitter verklaarde hij dat hij een ‘ongelovige’ had aangevallen nadat hij ‘de profeet had beledigd’. Hij werd opgepakt, maar kwam op borgtocht vrij. Daarop vluchtte Aziz naar Syrië, waar hij zich aansloot bij IS. In datzelfde jaar was hij overigens ook in Amsterdam aanwezig bij een protest van Sharia4Holland op de Dam in Amsterdam, zie bovenstaande video.

Ook dan blijft Aziz actief op social media: hij plaatst regelmatig foto’s waarop hij poseert met wapens. Hij roept ook jihadisten op om aanslagen te plegen in het westen. Hij riep op om Theresa May, nu de Britse premier maar destijds nog minister van binnenlandse zaken, te vermoorden. In een gedicht speculeert hij openlijk over zijn eigen dood als martelaar.

Uiteindelijk komt Aziz om het leven bij een Amerikaanse droneaanval in Raqqa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Toch geen lone wolf: de cel van Londense terrorist
Sluiten