Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 14 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Songfestivalrel: Rusland stuurt zangeres in rolstoel

Het Songfestival lijkt het nieuwe toneel te worden van de ruzie tussen Oekraïne en Rusland. Afgelopen jaar won Oekraïne het festival met een nummer over Krimtartaren, een volk dat werd gedeporteerd door de Russen. Dit jaar slaat Rusland terug.

Rolstoel

Al jarenlang is het op het Songfestival hetzelfde liedje voor Rusland: hun act wordt standaard uitgejoeld. Rusland heeft zich nu eenmaal niet populair gemaakt onder het publiek met antihomowetten en het conflict in Oekraïne. Maar nu hebben de Russen een slimme truc bedacht: ze sturen een gehandicapte zangeres.

Het gaat om de 27-jarige Yulia Samoilova, die al sinds haar kinderjaren in een rolstoel zit. Samoilova werd helemaal niet genoemd om naar het Songfestival te worden gezonden; verschillende artiesten hadden al gezegd niet naar Oekraïne te willen, en er werd al op gerekend dat Rusland dit jaar het festival zou boycotten. Maar toen kwam plotseling toch Samoilova uit de hoge hoed als de Russische inzending.

Oekraïne

De kans dat de Russische inzending dit jaar ook weer met fluitconcerten te maken zal krijgen, is groot. Het Songfestival vindt dit jaar plaats in Oekraïne, dat in een oorlog is verwikkeld waarmee ook Rusland zich bemoeit.

De Russen stonden sowieso al niet zo te springen om naar Oekraïne te gaan. Vorig jaar waren de Russen uitgesproken favoriet om het festival te winnen, maar ze werden uiteindelijk door de Oekraïense act verslagen. En dat nummer ging uitgerekend over de Russische deportatie van de tartaren op de Krim, dat Rusland van Oekraïne heeft ingepikt.

Optreden op de Krim

Er gingen in Rusland stemmen op om het Songfestival te boycotten. Maar de Russen slaan nu op een slimme manier terug: de zangeres zit namelijk niet alleen in een rolstoel – waardoor het wel heel wreed zou zijn haar uit te joelen – ze heeft ook een verleden met de Krim. In 2015 (toen Rusland het schiereiland al had geannexeerd) gaf ze daar een optreden. En dat is tegen het zere been van Oekraïne. Dat land ziet haar nu als symbool van de Russische inname van de Krim.

Oekraïne kijkt nu of Samoilova kan worden geweigerd. In Oekraïne geldt namelijk een wet waarin is vastgelegd dat je de Krim alleen in mag als je vanaf Oekraïens grondgebied reist. Wie vanuit Rusland naar de Krim gaat, riskeert een paar jaar gevangenisstraf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Songfestivalrel: Rusland stuurt zangeres in rolstoel
Sluiten