Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 6 mrt 2017

Scooter van het fietspad weren, wat vind jij?

Brommers en scooters zijn zo vervuilend dat ze moeten worden geweerd van fietspaden. Daarvoor pleit de GGD in een onderzoek waaruit blijkt dat brommers en scooters de lucht op fietspaden in hoge mate vervuilen.

De GGD deed metingen op negentien verschillende locaties in Amsterdam, Arnhem, Nijmegen en Harderwijk. Daaruit blijkt dat door brommers en scooters er soms wel twintig keer zoveel ultrafijnstof – heel kleine stofdeeltjes die slecht zijn voor je longen – in de lucht zit. Ook de GGD pleit ervoor om maatregelen te nemen.

Voor het stoplicht

De brommers en scooters blijken de lucht op het fietspad niet zelden meer te vervuilen dan een auto of motor. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat de brommers en scooters op het fietspad rijden, en dat dus alle uitlaatgassen direct boven het pad in de lucht komen.

Het meest schadelijk is wachten voor een stoplicht. Stilstaande brommers stoten evenveel fijnstof per seconde uit als een rijdende brommer, zo blijkt uit de metingen. Maar fietsers die achter de brommer staan te wachten, staan dichter op de uitlaat, en kunnen een flinke dosis vervuilde lucht inademen.

Brommers van het fietspad

De GGD pleit ervoor om scooters en brommers met een normale motor te verbieden, en alleen de productie van elektrische scooters nog maar toe te laten. Zolang de vervuilende scooters en brommers er nog wel zijn, stelt de GGD dat het verstandig is om niet-elektrische voertuigen van fietspaden te weren, of milieuzones in te voeren.

Volgens de GGD zou het al veel schelen als de scooters op de openbare weg zouden rijden. „Een grotere afstand tussen scooters en fietsers, ook al is het enkele meters, is al gunstig voor de luchtkwaliteit op fietspaden.” De Fietsersbond en Milieudefensie sluiten zich hierbij aan.

Fietsen wel gezond

Overigens benadrukt de GGD dat fietsers dan wel meer vervuilde lucht inademen dan andere weggebruikers, maar dat fietsen nog altijd gezond is. „De voordelen van de effecten van beweging op de gezondheid zijn groter dan de nadelen van de effecten van luchtverontreiniging tijdens het fietsen”, wordt in het rapport gesteld.

Wat vind jij, moeten scooters en brommers van het fietspad worden verbannen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Scooter van het fietspad weren, wat vind jij?
Sluiten