Evie Westland
Evie Westland Nieuws 23 mrt 2017

Roze taxi’s tegen seksueel geweld in Pakistan

In de Pakistaanse stad Karachi wordt een nieuwe taxiservice gelanceerd. De auto’s zijn roze en de bestuurders allen vrouw. Doel van de Roze Taxi is het tegengaan van seksueel geweld.

„Alle chauffeurs dragen een roze sjaal en zwarte jas als uniform”, laat initiatiefnemer Ambreen Sheikh weten aan Reuters. Zij zijn huisvrouwen, jonge vrouwen en studenten.”

Openbaar vervoer

Karachi heeft meer dan 25 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Pakistan. Daarnaast is het het financiële en commerciële hart van het land. Rondreizen in de grote stad blijkt vaak een probleem voor vrouwen. Uit onderzoek van het Karachi Urban Resource Center blijkt dat veel vrouwelijke reizigers in meer of mindere mate te maken hebben gehad met seksueel geweld tijdens het gebruik maken van openbaar vervoer.

De meerderheid van de vrouwen in Pakistan kan om die reden niet meedraaien in het arbeidsleven, blijkt uit onderzoek van The International Labour Organisation. Noor Jehan, één van de nieuwe chauffeuses voor de roze taxidienst laat aan Reuters weten dat de meeste vrouwen „wel drie keer nadenken voordat ze in een voertuig stappen dat door een man wordt bestuurd”.

Duur

Een goed idee, dus: vrouwentaxi’s om de veiligheid van Pakistaanse vrouwen te beschermen. Toch klinkt er ook kritiek. Zo laat een journaliste uit Karachi weten dat veel vrouwen in de stad het zich niet kunnen veroorloven. „Het is belangrijk dat zulke initiatieven van de grond komen, omdat ze vrouwen mobieler maken. Toch denk ik dat zoiets niet snel een hele grote groep vrouwen naar hun werk kan brengen, omdat deze vrouwen zich de relatief dure ritjes maar moeilijk kunnen veroorloven”, zegt Zebunnisa Burki tegen Reuters.

Initiatiefnemer Sheikh lijkt zich daar voorlopig nog niet druk over te maken. Ze laat weten dat de taxidienst binnen drie tot vier maanden ook in de steden Lahore en Islamabad uitgebreid zal gaan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Roze taxi’s tegen seksueel geweld in Pakistan
Sluiten