Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 21 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Ronald Grump, de parodie op Trump van Sesamstraat

Alec Baldwin in Saturday Night Live, Jimmy Fallon bij de The Tonight Show en natuurlijk onze eigen Zondag met Lubach: komieken mogen graag een parodie op de Amerikaanse president Donald Trump maken. De Amerikaanse Sesamstraat was er al veel eerder bij, zo meldt Washington Post. Een personage met de naam Ronald Grump, die wel erg veel weg heeft van Trump, mocht drie keer opdraven in het kinderprogramma.

Geloof het of niet, elke keer als Grump in Sesamstraat verschijnt, leidt dat tot grote onrust:

Grump Tower

Grump verschijnt voor het eerst eind jaren 80 in Sesamstraat, als nurks. „Grump is de naam. Ronald Grump”, zo stelt hij zichzelf voor. Grump probeert in de aflevering Oscar over te halen om zijn vuilnisbak te verlaten, en in de ‘Grump Tower’, een toren van zes vuilnisbakken, te komen wonen.

Na enig aandringen lukt dat, en Oscar tekent een contract. Maar als Grump ontdekt dat Oscar een worm en olifant als huisdier heeft, dreigt hij Oscar uit zijn huis te gooien. Hij mag namelijk geen huisdieren in zijn vuilnisbakken houden. „Ik houd niet van huisdieren en dit is mijn toren, dus gooi ze eruit!” Daar gaat Oscar natuurlijk niet mee akkoord, en dus wil hij zijn eigen vuilnisbak terug.

Dat kan, maar dan moet hij wel veertig vuilniszakken betalen. Zo veel vuilniszakken kan Oscar niet ophoesten, maar gelukkig helpt de hele buurt om de vuilniksbak van Oscar terug te kopen.

Het einde van Sesamstraat

https://www.youtube.com/watch?v=-d7YMcqu4UQ

In 1994 verschijnt Ronald Grump opnieuw in het kinderprogramma, en dat betekent bijna het einde van Sesamstraat. Grump wordt dit keer gespeeld door een acteur, en kondigt aan om Sesamstraat te slopen om er een nieuwe Grump Tower neer te zetten. „Geloof me, niemand zal deze straat missen.”

De vaste bewoners zien de plannen echter niet zitten, waarna Trump ongeduldig wordt. „Ik heb geprobeerd om aardig te zijn. Jullie hebben twee weken. Pak in, en vertrek!”

De bewoners komen, onder leiding van Pino, in opstand. Ze beginnen een protestmars, en komen er dan achter dat Grump opnieuw probeert om Oscar uit zijn vuilnisbak te krijgen. Uiteindelijk krijgen de bewoners van Sesamstraat hun zin, onder meer omdat Oscar stelt dat zijn vuilnisbak van de overheid is en dat Grump hem er dus niet uit kan zetten. „Deze buurt verdient helemaal geen Grump Tower”, reageert Grump verbeten.

Talentenshow

In 2005 maakt Sesamstraat een persiflage op het tv-programma The Apprentice, een talentenjacht waarin de winnaar een leidinggevende functie krijgt in een van de bedrijven van Donald Trump. Ook Grump – opnieuw een nurks, met oranje haar – start zo’n talentenjacht, en wel in Sesamstraat.

Trump laat de bewoners alle vervelende taken oplossen: ze moeten bijvoorbeeld zijn schoenen sorteren. Wie de taken niet goed uitvoert, moet Sesamstraat verlaten. „Vergeet je koffers niet”, is zijn punchline. Uiteindelijk blijven Elmo, Oscar en diens vriendin over. Elmo werkt zich uit de naad, maar het zijn Oscar en zijn vriendin die mogen blijven. Zij waren namelijk erg slechte helpers. „Ik heb wat dat betreft een reputatie hoog te houden”, zo licht Grump zijn besluit toe.

Maar de twee nurksen blijken wel erg lui: als Grump wil dat zij afval sorteren, wiegeren ze. Sterker nog, ze jagen Grump uit Sesamstraat weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ronald Grump, de parodie op Trump van Sesamstraat
Sluiten