Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 27 mrt 2017

ProRail wil dodelijke spooroverweg al tijdje sluiten

Er wordt al enige tijd gesproken over het opheffen van de onbewaakte particuliere spooroverweg in Friesland waar maandag twee doden vielen door een botsing van een trein met een auto. Op 8 februari vond hier ook een aanrijding plaats met een auto. Hierbij raakte niemand gewond.

De overweg aan de Oude Trekweg in de gemeente Harlingen is beveiligd met lichtsignalen, een andreaskruis en een waarschuwingshek, maar heeft geen overwegbomen en overwegbellen. Spoorbeheerder ProRail en de landeigenaar zijn direct na het ongeval in februari in gesprek gegaan over het opheffen van deze particuliere overweg. „Deze gesprekken verlopen constructief”, laat ProRail weten.

Meer ongevallen

Er vinden vaker ongevallen plaats op (onbewaakte) spooroverwegen. In 2016 gebeurden 26 ongelukken waarbij vier doden vielen en 28 mensen gewond raakten. Zestien hiervan waren bij beveiligde overwegen. Bij een ongeval op een onbewaakte overweg bij het Groningse Winsum raakten vorig jaar november zeventien treinreizigers gewond toen deze na de aanrijding met een melkwagen ontspoorde. Hier is inmiddels een noodweg aangelegd en de desbetreffende overweg aan de Voslaan is gesloten.

Onbewaakte spooroverwegen opheffen

ProRail wil het liefst alle onbewaakte spooroverwegen opheffen. En daar maakt ook staatssecretaris Sharon Dijksma (infrastructuur) zich hard voor. Zij wil dat uiterlijk in 2028 alle ongeveer 110 openbare niet-actief beveiligde overwegen zijn verdwenen of beveiligd.

Geld uitgetrokken

Dijksma maakte begin dit jaar bekend hiervoor nog eens 25 miljoen euro uit te trekken. Dat komt bovenop de 10 miljoen die hiervoor al gereed lag. Dijksma hoopt ook dat gemeenten en provincies hiervoor geld gaan vrijmaken. 75 procent van deze overwegen ligt in vijf provincies: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Schooluitje

Bij de aanrijding van maandag kwamen twee inzittenden van de auto om het leven. Zij maakten onderdeel uit van een schooluitje van kleuters naar een boerderij om lammetjes te kijken. Voor de kinderen en ouders is slachtofferhulp ingeschakeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
ProRail wil dodelijke spooroverweg al tijdje sluiten
Sluiten