Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 3 mrt 2017 / 15:11 uur

Pakketbezorger, waarom ga je zo vaak naar de buren?

Vroeger vond je nog weleens een briefje in de bus met een tekst in de trant van: U was niet thuis, we proberen het morgen nogmaals. Tegenwoordig staat er vaker op datzelfde briefje: Uw pakketje ligt bij nummer 135. Dat kan zomaar vier huizen verderop zijn, bij buren die je niet kent. Waarom komt de pakketbezorger niet gewoon op een later tijdstip terug?

Pakketbezorgers worden naast een uur- of dagtarief ook per afgeleverd pakket betaald. Is er niemand thuis en moeten ze later terugkomen, dan kost dat alleen maar extra tijd en energie, maar het brengt geen extra geld in het laatje. „Ze krijgen pas betaald als het pakket afgeleverd is, dus dan is het irritant als je drie keer terug moet rijden”, zegt een woordvoerder van vakbond FNV.

Meer dan een jaar geleden kwam de bond op voor de zelfstandig ondernemers (zzp’ers) die in opdracht van PostNL pakketten rondbrachten. Sindsdien zijn de tarieven iets verhoogd en neemt het postbedrijf nieuwe pakketbezorgers alleen nog op een vast arbeidscontract aan. Kleine zelfstandigen die toen niet in loondienst wilden, mochten wel voor PostNL blijven werken.

Per pakket betaald

Als er per afgeleverd pakket betaald wordt, is het begrijpelijk dat pakketbezorgers een poging bij de buren wagen. Maar met de enorme groei van het aantal online bestellingen kan het de spuigaten uitlopen. Uit een poll van Metro onder ruim 4000 mensen blijkt dat bijna de helft van de lezers (weleens) pakketjes weigert of dit zou willen doen, maar uit fatsoen toch maar aanneemt.

Zoals Constance bij wie de pakketbezorger laatst smeekte of zij alsjeblieft drie enorme dozen voor de buren aan wilde nemen. „Anders moesten die mensen helemaal naar de Jumbo om die drie dozen te gaan halen”, zei hij. „De buurman kwam het wel enigszins beschaamd ophalen. Maar pas twee dagen later!”

‘Ik leek wel een postagentschap!’

Monica Flink-Veenstra neemt alleen nog pakjes aan voor haar directe buren. „Op den duur kwam de postbode ook voor de rest van de straat, want ik was toch altijd thuis. Ja daaag”, schrijft ze op de Facebookpagina van Metro Holland. Evelien Walraves denkt er net zo over. „Ik ben lang thuis geweest door ziekte, nou, ik had in die tijd wel een postagentschap kunnen beginnen! Zelfs voor mensen die twee straten verderop wonen, kreeg ik pakketjes aangeboden. Dat werd me toch echt te gek. Ik neem nu alleen nog pakjes aan voor directe buren, zij doen dat ook voor mij en dan vind ik het wel mooi geweest.”

Teruggestuurd

Ingrid Houtman heeft slechts een keer geweigerd. Ze had toegezegd het pakket aan te nemen, maar kwam daar snel op terug. „Komt hij ineens aan met een levensgroot ding op een insteekwagentje. Het zou niet door mijn voordeur passen, dus ik zou veel gedoe krijgen met door het voorraam takelen en verschuiven van meubels. Die heb ik dus maar mooi terug naar zijn wagen gestuurd.”

Dennie Maas werkt zelf bij de post. Hij maakt „gelukkig niet vaak mee dat mensen een pakje voor de buren weigeren”. Maar beaamt wel „dat sommige mensen het beter op het werk kunnen laten leveren”.

Meer afhaalpunten

Freddy de Jong bekijkt het vanuit het oogpunt van de pakketbezorgers en neemt pakketten altijd aan. „De bezorgers werken zich al een slag in de rondte voor een scheet en drie knikkers”, schrijft hij op Facebook. „Het wordt tijd dat we meer gaan betalen en dat dit ten goede komt aan de bezorgers. Maar natuurlijk moeten er ook veel meer afhaalpunten komen, want al die busjes loopt ook uit de klauwen.”

Reageer op artikel:
Pakketbezorger, waarom ga je zo vaak naar de buren?
Sluiten