Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 3 mrt 2017 / 21:50 uur

Mexicaanse politicus beklimt omstreden Trump-muur

De Mexicaanse parlementariër Braulio Guerra weet wel hoe hij een statement moet maken. Donderdag klom de man op de metershoge muur die Mexico sinds kort scheidt van de Verenigde Staten, om daar vervolgens een duidelijke boodschap aan president Donald Trump door te geven: „Deze muur is niet nodig."

„Het is compleet onnodig en absurd om een muur te bouwen die 15 miljard dollar kost", zegt Guerra in het Spaans in de camera, terwijl hij hoog boven de grond zit en over de zee uitkijkt. „Kijk hoe eenvoudig het is om deze 8 tot 10 meter hoogte te beklimmen."

Praten

Het is de zoveelste manier om iets teweeg te brengen rondom de verkiezingsbelofte die Trump nu waarmaakt. De muur wordt gebouwd, en de Mexicaanse regering zou er – als het aan Trump ligt – voor moeten betalen. Die hebben al meerdere keren geweigerd. Guerra, die bij de grootste Mexicaanse politie partij van president Enrique Peña Nieto werkt, meldt dat hij niet alleen naar de grens is gekomen om Trump’s muur te bekritiseren, maar ook om te praten met mensen die terug naar Mexico worden gestuurd door de Amerikaanse Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Volgens Guerra moet de Mexicaanse regering ervoor zorgen dat bedrijven de mensen die gedwongen teruggestuurd worden naar Amerika moet inhuren. Daarnaast wil hij dat de Mexicaanse regering samenwerkt met Amerikaanse functionarissen „om onze migranten in de Verenigde Staten te beschermen."

„Het was gemakkelijk om op de muur te komen, maar er zijn veel gevaren voor onze mensen", aldus Guerra. ,,Over mensenrechten, principes en waardigheid kun je niet onderhandelen." Hoe Guerra op de muur terechtgekomen is, is niet bekend. Er zijn geen beelden van zijn ‘klim’ te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mexicaanse politicus beklimt omstreden Trump-muur
Sluiten