Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 7 mrt 2017 / 17:09 uur

Kedeng kedeng, de Stemtrein komt eraan!

Tim Hofman zet De Stembus voor een dag aan de kant en stapt woensdag in De Stemtrein om jongeren ervan te overtuigen om op 15 maart vrij te nemen en te gaan stemmen. En hij doet dat niet alleen. Verschillende lijsttrekkers zitten klaar in de treincoupé om al jouw brandende vragen te beantwoorden.

Iedereen die in het bezit is van een ov-studentenkaart mag mee met De Stemtrein. Mark Rutte (VVD), Alexander Pechtold (D66), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) reizen voor jou het land door en mag je het vuur aan de schenen leggen.

Stemmen promoten

Hofman is al een paar weken on tour met De Stembus en merkt dat jongeren het niet schuwen om discussies te voeren met de politici die tegenover hen staan. „Er ontstaan echt discussies, en hoe”, zegt Hofman. „Jonge mensen kunnen goede, scherpe vragen stellen, vergis je niet. Zoals op een hbo waar Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Jacques Monasch (Nieuwe Wegen) tegenover elkaar stonden met hun uiteenlopende opvattingen. Maar ook op het mbo. Jesse Klaver (GroenLinks) kreeg het vorige week flink om zijn oren. Dat is tof om te merken en constructief.”

Tim zegt verstandige dingen met pianomuziek.

Tim zegt allemaal verstandige dingen bij BALLINNN met een melancholisch pianomuziekje eronder. Doe liken. Doe delen. Want ook al houd je niet van pianomuziek. Pianomuziek houdt wel van jou. En dit is gewoon de waarheid. #ikneemvrij

Gepostet von De Stembus 2017 am Montag, 6. März 2017

Met een heel gevolg waaronder de andere initiatiefnemers en influencers bezoekt Hofman scholen door het hele land. Hij merkt dat hun komst wel iets teweegbrengt bij de studenten. „Sommige jongeren weten al precies wat ze willen stemmen, sommigen zijn er niet mee bezig, anderen stemmen expliciet niet en sommigen weten het nog niet. Het verschilt enorm, maar er gebeurt altijd wel iets bij de jongeren als we er zijn.”

‘Geen grijs gelul’

Dat komt mede door de laagdrempeligheid, denkt Hofman. „De lijsttrekkers worden niet naast elkaar op een podium gezet, maar midden op de vloer tussen de jongeren. Zo blijft het menselijk. Vorige week waren we bij een ROC en de jongeren hier waren maar weinig bezig met politiek. Ze dachten: ze zijn er toch niet voor mij, waarom zou ik stemmen. Maar aan het einde van de rit veranderde dit in: Nu snap ik wel dat stemmen ook voor mij belangrijk is. We maken het concreet. Geen grijs gelul of overkoepelende thema’s, maar praten over de gevolgen voor hun studiefinanciering of het pensioen van hun moeder.”

Wees ongehoorzaam

Hofman roept ook op tot ongehoorzaamheid. Om vrij te nemen op 15 maart om te gaan stemmen en dit te vieren als vrije dag. „Ga stemmen. Zet de democratie op een voetstuk en neem vrij als dat kan.” Het liefst ziet hij dat de Tweede Kamerverkiezingen in de toekomst een nationale vrije dag wordt. „Dit is toch een belangrijke dag voor de democratie? Deze keer helemaal! Het zijn de belangrijkste verkiezingen sinds decennia.”

AANPASSING: SEGERS IS OM 13:55 OP AMSTERDAM!Ja, hallo! Even een kleine mededeling. Morgen geen Stembus, maar een…

Gepostet von De Stembus 2017 am Dienstag, 7. März 2017

Jongeren naar de stembus trekken, is een belangrijk topic geworden deze verkiezingen en Hofman is er trots op dat hij daaraan een steentje heeft kunnen bijdragen. Woensdag stapt hij in de trein om zijn missie voort te zetten. Waar de verschillende lijsttrekkers opstappen en hoe laat, is te vinden op de Facebookpagina van De Stembus 2017.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kedeng kedeng, de Stemtrein komt eraan!
Sluiten