Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 9 mrt 2017

Jong en verkiesbaar deel 3: Anne Kuik (CDA)

In deze serie vragen wij de jongste kandidaat-Kamerleden van de grootste partijen over politiek en privé. Vandaag: Anne Kuik (30), nummer 11 op de kieslijst van het CDA.

Voel je je weleens jong in de politiek?
Tot nu toe niet. Ik heb zeven jaar in de gemeenteraad van Groningen gezeten en zo’n beetje elke partij heeft daar een studentenkandidaat. En nu, tijdens de landelijke verkiezingen, word ik in debatten meestal tegenover jonge kandidaten van andere partijen gezet. Misschien moet je me dit over een half jaar nog eens vragen.

Waarom wilde je de politiek in?
Op de basisschool wist ik al dat ik iets wilde doen met rechtvaardigheid. Toen ik in groep 7 zat, noteerde ik in een schriftje dat ik de gemeenteraad in wilde. ‘De stoepen moeten recht liggen’, had ik opgeschreven. Natuurlijk wist ik nog niet precies wat de gemeenteraad was, maar dat gevoel was er wel al. Ik kon ook nooit mijn mond houden wanneer ik iets onrechtvaardig vond. Nog steeds niet trouwens. Dat is er altijd, ook wanneer ik bijvoorbeeld naar een Netflix-serie zit te kijken en iets onrechtvaardigs zie. ‘Hoe kan dit nou!’, roep ik dan heel hard vanaf de bank.

Waarom het CDA?
Heeft een beetje te maken met de familie waar ik uitkom. Ik heb meegekregen dat je alles uit je talenten moet halen, maar dat je niet alleen voor jezelf leeft. Betrokken zijn bij anderen en je daarvoor inzetten is ook heel belangrijk. Wat ik tof vind aan het CDA is dat het een partij is die naar iedereen kijkt. Dus niet alleen naar arm of rijk, maar naar iedereen. We willen dat iedereen goed mee kan doen in de samenleving, want dan werkt het lekker. Anders is het los zand.

Heb je weleens iets gestolen?
Nee! Wat bizar. Natuurlijk niet. Dat zou ik nooit doen! Had ik dat wel gedaan dan zou ik me daar nu nog steeds rot om hebben gevoeld.

Wat is het eerste dat je voor jongeren gaat doen als je in de Tweede Kamer zit?
De arbeidsmarkt aanpakken. Je kunt knetterhard gewerkt hebben en goed zijn maar de wet zit nu zo inelkaar dat werkgevers het desondanks vaak niet durven om een vast contract aan te gaan. Dat is onrechtvaardig en dat doet iets met je als mens. Dan voel je je een product. Ik wil meer zekerheid voor de flexwerkers. Waarom zou je die tijdelijke contracten niet oprekken tot vijf jaar?

Naar welke muziek luister je?
Ik ben een gigantische musicalfan. Maar ik hou ook van Elvis, Michael Jackson en dingen van nu, zoals The Chainsmokers. Ik zit veel in de trein tussen Groningen en Den Haag, dan is het lekker om af en toe even in een andere wereld te zitten dan die van de actualiteit.

Hoe interesseer je jongeren voor politiek?
Ik ga veel naar scholen om duidelijk te maken dat politiek over hén gaat. Jongeren worden ondergesneeuwd in Den Haag. Natuurlijk, ik snap dat een achttienjarige weinig heeft met een onderwerp als pensioen. Maar als wij zelf geen keuzes maken doet iemand anders dat voor ons. Jongeren moeten voor zichzelf opkomen.

Als je van je vriend een vrijbrief zou krijgen om een avond en misschien zelfs een nacht door te brengen met een beroemdheid, met wie zou dat zijn?
Nou ja, zeg! Ik zou het heel vreemd vinden als hij mij een vrijbrief zou geven. ‘Wat is hier aan de hand?’, zou ik dan vragen. Dan moeten we eens even een stevig gesprek hebben. Want daar ben ik niet van gediend.

Klopt het trouwens dat je vriend van de D’66 is?
Zeker. En dat vinden veel mensen fascinerend, maar dat valt eigenlijk wel mee hoor. Groot voordeel is dat we begrijpen waar de ander mee bezig is, want als politicus ben je natuurlijk veel avonden weg. En ja, over sommige dingen, zoals legalisatie van drugs, worden we het niet eens. Maar er zijn meer stellen die het niet overal over eens zijn, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jong en verkiesbaar deel 3: Anne Kuik (CDA)
Sluiten