Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 8 mrt 2017 / 07:30 uur

Jong en verkiesbaar deel 2: Bram Buskoop (SP)

In deze serie vragen wij de jongste kandidaat-Kamerleden van de grootste partijen over politiek en privé. Vandaag: Bram Buskoop (21), nummer 29 op de kieslijst van de SP.

Voel je je weleens jong in de politiek?
Soms. Gisteren bijvoorbeeld moest ik in debat met vier mensen van boven de vijftig. Maar vaker zit ik bij jongerendebatten, waarin jonge politici bijelkaar worden gezet.

Hoe ben je zo jong in de politiek terechtgekomen?
Van mijn vader moest ik altijd naar het Achtuurjournaal kijken. Toen de economische crisis uitbrak – ik was een jaar of dertien – zag ik aan de ene kant de bankiers die de ellende hadden veroorzaakt en daarmee wegkwamen, en aan de ander kant de meest kwetsbare mensen in de samenleving die eronder leden. Dat raakte me. Er was één partij die het niet over bezuinigen op sociale voorzieningen had, maar over het aanpakken van de oorzaken. De SP. Op mijn zestiende, eerder mag niet, werd ik lid.

Kom je uit een politiek nest?
Totaal niet. Wat mijn ouders stemmen weet ik eigenlijk pas sinds ik zelf in de politiek zit.

Doe je nog iets naast de politiek?
Ik ben derdejaars student lerarenopleiding maatschappijleer aan de Hogeschool van Amsterdam. Maar nu even niet. In verkiezingstijd is het niet echt te combineren. Na 15 maart kijk ik hoe ik het verder ga doen.

Je staat op plek 29, hoe schat je je kansen in?
Twee weken geleden stonden we er niet zo goed voor in de peilingen maar ik heb Emile Roemer de afgelopen dagen zien debatteren en ik acht het mogelijk dat we flink stijgen. Of we 29 zetels halen weet ik niet, maar als we er 25 halen en vier mensen die kamerlid zijn gaan het kabinet in, schuift de rest op.

Wat ga je voor jongeren doen als je de Tweede Kamer haalt?
De afschaffing van de basisbeurs heeft de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar gebracht. Die moet dus terug. Ook moeten de huren omlaag. Door de in 2010 ingevoerde verhuurderheffing heeft het kabinet ervoor gezorgd dat woningcorporaties veel woningen zijn gaan verkopen en daar hebben studenten last van. Er is niets bijgebouwd, waardoor de huren zijn gestegen en er bijna geen betaalbare studentenwoningen meer bestaan, zeker niet in de Randstad. Verder moet het jeugdminimumloon worden afgeschaft. Het is belachelijk dat je als 18-jarige de helft verdient van wat een 23-jarige krijgt voor hetzelfde werk.

Wat was het laatste feest waar je bij was?
Ik ben heel erg van thuis feestjes geven. Mensen uitnodigen, biertje drinken en spelletjes doen. Het allermooiste daarvan: als iedereen weg is, zet ik twee stappen en lig ik in mijn bed.

Wie zou je dan graag een keer in je bed aantreffen?
De Amerikaanse actrice Michelle Rodriguez.

Wat wil je tegen jongeren zeggen die niets of weinig met politiek hebben?
Ga in ieder geval stemmen. Verzamel informatie: lees partijprogramma’s door, volg debatten en praat erover. En loop woensdag naar dat stembureau toe en lever dat biljet in. En vergeet niet nummer 29 van de SP aan te kruisen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jong en verkiesbaar deel 2: Bram Buskoop (SP)
Sluiten