Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 8 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Schandpaal: waar word je genaaid door een huisbaas?

De wanpraktijken van huisjesmelkers moeten op een digitale plattegrond getoond worden, zodat studenten kunnen zien of ze te veel betalen of niet. Dit plus een fors hoger boetebeleid moet ervoor zorgen dat jongeren niet langer 700 euro per jaar te veel betalen voor een kamer zoals nu het geval is.

Dit en meer willen de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en D66 voor elkaar krijgen bij het kabinet. Een van de ideeën is om op een digitale kaart alle oordelen van de huurcommissie, waar huurders bezwaar kunnen maken tegen te hoge huren, openbaar toegankelijk maken. De verhuurders blijven wel anoniem, maar op deze manier kunnen huurders zien wat voor een bepaalde kamer een normale prijs is en kunnen ze de huurcommissie inschakelen als dit niet overeenkomt.

Waarschuwing voor studenten

„Op die website kan ook een apart overzicht bijgehouden worden van verhuurders die vaker de fout in zijn gegaan, bijvoorbeeld vijf keer”, stellen beide partijen. „Op die manier worden studenten gewaarschuwd voor deze malafide verhuurders.”

Uit cijfers van de LSVb blijkt dat driekwart van de uitwonende studenten een hogere huur betaalt dan is toegestaan. Gemiddeld betalen studenten 58,33 euro per maand te veel. In Amsterdam is de situatie het ergst. Hier zijn studenten maandelijks maar liefst 138,12 euro te veel kwijt om te kunnen wonen. Na Amsterdam volgt Utrecht met gemiddeld 102,15 euro per maand te veel.

Honderden meldingen

In Groningen zijn in 2015 door studenten bijna 600 meldingen gedaan over huisjesmelkers bij de huurcommissie. „Veel te veel studenten betalen onterecht een te hoge huur en ze kunnen daar meestal niets tegen inbrengen”, zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. „Huisjesmelkers moeten daarom hard worden aangepakt.”

De digitale schandpaal is dan ook niet de enige methode waarmee de LSVb en D66 huisjesmelkers willen aanpakken. Ze moeten ook bestreden worden met torenhoge boetes. „We willen dat malafide verhuurders forse boetes gaan betalen, zodat het niet meer loont om structureel te hoge huren te vragen aan studenten”, zegt Paul van Meenen van D66.

Strenger bestraffen

„Als een huisjesmelker vaker de fout ingaat, dan moet de boete 2800 euro worden. Dat is hard nodig. Een huisjesmelker die 60 euro per maand te veel vraagt, kost een student al ruim 700 euro per jaar.” Wat het kabinet nu voorstelt, vindt het Tweede Kamerlid niet afdoende.

Het kabinet stelt voor om een vergoeding te eisen van 300 euro voor de eerste twee keer dat een huisjesmelker in het ongelijk wordt gesteld door de huurcommissie. De maximale boete vanaf de vierde overtreding is 1400 euro. Na een jaar staat de teller weer op nul en is de boete weer 300 euro. „Dat schrikt malafide verhuurders niet af, omdat het daarmee vaak lonend is om bij iedere student te proberen een te hoge huur te vragen. Wij willen daarom dat de boetes niet worden ‘gereset’ na een jaar.”

Geld terug voor student

Van Meenen en LSVb willen daarmee voorkomen dat huisjesmelkers structureel proberen over de rug van studenten te hoge huren te vragen. Het voorstel van Van Meenen is om de boete de eerste keer op 300 euro te houden. Maar de tweede keer meteen te verhogen naar 700 euro en elke volgende keer te verdubbelen tot maximaal 2800 euro per geval. En als de huisjesmelker binnen 5 jaar weer de fout ingaat, blijft de boete 2800 euro.

En dat is nog niet alles. Als de verhuurder in het ongelijk wordt gesteld, moet de student bovendien de te veel betaalde huur terugkrijgen. „Zo voorkomen we dat huisjesmelkers snel weer de wet overtreden”, zegt Van Meenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schandpaal: waar word je genaaid door een huisbaas?
Sluiten