Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 22 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Het is nodig: een spoedcursus schapen omdraaien

Je denkt waarschijnlijk dat je het niet helemaal goed ziet, maar het komt deze tijd van het jaar echt vaak voor: een schaap dat op zijn rug in het weiland ligt.

Dat doet-ie niet bepaald om eens lekker van het lentezonnetje te genieten. Een schaap kan al sterven als-ie tien minuten op z’n rug ligt.

Maar waarom doen ze het dan? Daar kunnen ze dus niks aan doen. In deze tijd van het jaar lopen schapen extra risico om op hun rug terecht te komen. Door een zware vacht of omdat ze drachtig zijn, zijn ze topzwaar en kunnen ze niet meer zelf overeind komen.

Gas

En dat kan dus dodelijk zijn, omdat er dan gasvorming ontstaat. Een schaap is een herkauwer en heeft 4 magen: pens, lebmaag, boekmaag en netmaag. Als het dier op de rug ligt, kan het gas dat de pens aanmaakt niet ontsnappen. Normaal boert het schaap dit uit tijdens het herkauwen, maar dat lukt in dit geval niet.

Het gevolg is dat het gas gaat uitzetten en de longen verdrukt, zodat het schaap stikt.

De Dierenbescherming vraagt daarom aan ons allemaal om snel hulp te bieden als je een wollige viervoeter met z’n poten in de lucht ziet spartelen.

Wat te doen?

  • 1. Stap voor stap schaap omdraaien. Je kunt het dier niet zomaar omrollen. Hierdoor kan een maagkanteling optreden waardoor het dier alsnog komt te overlijden. Rol een schaap dus niet naar links of naar rechts.
  • 2. Help het dier via de kont weer op de poten. De achterpoten moeten eerst de grond raken.
  • 3. Trek niet te veel aan de wol, dan ontstaan er allerlei bloeduitstortingen. Het beste kun je het schaap in de oksels pakken.
  • 4. Als het schaap op de kont getild is, kun je het beter even tegen jou aan laten leunen en rechtop laten zitten. Er komt dan weer zuurstof naar de spieren en de organen krijgen weer meer ruimte.
  • 5. Na ongeveer een halve minuut zet je het schaap voorover weer op de poten.

Grazen

Een schaap dat op tijd geholpen wordt, zal meestal binnen tien minuten gaan grazen. Een schaap dat langer z’n rug heeft gelegen, slingert in het begin bij het lopen. Blijf er dan bij zodat het dier niet in de sloot valt. Pas als de dronkemansloop over is en het dier gaat grazen, lijkt het grootste gevaar geweken.

Let wel op, het zou kunnen dat het dier onmiddellijk begint te plassen. Plassen lukt namelijk niet als-ie op z’n rug ligt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het is nodig: een spoedcursus schapen omdraaien
Sluiten