Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 6 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Giro 555-actie voor Afrika: dit is er aan de hand

De Samenwerkende Hulporganisaties gaan geld inzamelen via Giro 555 voor slachtoffers van de hongersnood in Afrika. De laatste keer dat een dergelijke landelijke actie werd opgestart, was in 2015 toen Nepal werd getroffen door een aardbeving. Wat is er deze keer precies aan de hand?

Hoorn van Afrika

Het is al heel lang extreem droog in de Hoorn van Afrika. Het heeft er tussen oktober en december nauwelijks geregend – dat is normaal gesproken het regenseizoen, die de al gebruikelijke droogte wat verdrijft. Dat is dit jaar dus niet gebeurd.

In februari waarschuwde het Rode Kruis al voor extreme droogte. Toen zouden kamelen al aan de gevolgen van de droogte sterven, terwijl die daar juist heel goed tegen zouden moeten kunnen. Inmiddels heeft de Verenigde Naties de situatie officieel als hongersnood afgekondigd; dat is voor het eerst in zes jaar, toen dezelfde regio met extreme droogte had te maken. Toen kwamen er naar schatting bijna een kwart miljoen mensen om het leven.

Door de droogte is er een groot gebrek aan goed drinkwater. Ook is er nauwelijks eten omdat de oogst is mislukt. Daardoor lijden er volgens het Rode Kruis al meer dan elf miljoen mensen in Kenia, Somalië, Somaliland, Ethiopië, Eritrea, Djibouti en Zuid-Soedan honger. Voornamelijk in Somalië is de situatie zorgwekkend. De afgelopen twee dagen is er in één regio in Somalië bijgehouden hoeveel mensen er zijn gestorven door de droogte; de teller stond op 110.

Waar gaat het geld heen?

Rode Kruis-directeur Gijs de Vries is in Kenia, en vertelt op de site van de hulporganisatie over de hongersnood. „Ik heb gezien dat mensen totaal uitgeput zijn van de honger (…) Mensen zijn zo verzwakt dat zij niet meer kunnen werken en nauwelijks meer kunnen lopen. Ik heb ook hele magere kinderen gezien die zo snel mogelijk bijgevoed moeten worden. Echt verschrikkelijk om te zien. Ik ben erg geschrokken van de situatie. Directe actie is nodig.”

De hulporganisaties willen voedsel en water uitdelen. Voor de langere termijn moeten er waterputten en dammen geslagen worden, zodat er een betere watervoorziening komt. Ook willen de hulporganisaties voorlichting geven over het opslaan van regenwater.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Giro 555-actie voor Afrika: dit is er aan de hand
Sluiten