Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit is Trumps oplossing voor het klimaatprobleem

De Amerikaanse president Donald Trump wil toch iets aan de opwarming van de aarde doen. En hij heeft wel een heel bijzondere oplossing: Trump wil niet minder broeikasgassen uitstoten, maar voorkomen dat zonnestralen de aarde bereiken.

Hoe werkt het?

De opwarming van de aarde wordt onder meer veroorzaakt door het broeikaseffect. Dat komt min of meer hier op neer: broeikasgassen, zoals CO2, zorgen voor een deken om de aarde. Ze laten wel de zonnestralen door, maar de warmte die normaal gesproken voor een deel naar de ruimte verdwijnt, wordt vastgehouden.

De oplossing tegen de opwarming van de aarde wordt meestal gezocht in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Maar er zijn ook technische oplossingen te bedenken: in theorie zou je bijvoorbeeld CO2 uit de atmosfeer kunnen zuigen. Of je kunt deeltjes in de lucht te verspreiden, die de zonnestralen moeten terugkaatsten nog voor ze de aarde bereiken.

Barack Obama gaf al opdracht om die twee opties te onderzoeken. En Donald Trump overweegt volgens The Guardian nu om ook daadwerkelijk sulfaatdeeltjes in de atmosfeer te laten, die ervoor moeten zorgen dat minder zonnestralen de aarde bereiken. Die deeltjes zouden honderd jaar lang moeten worden losgelaten – volgens wetenschappers duurt het zo lang voordat de aarde voldoende is afgekoeld.

Maar Trump geloofde toch niet in klimaatverandering?

Donald Trump heeft inderdaad meerdere keren duidelijk gezegd dat hij niet gelooft in klimaatverandering. In een speech tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen lachte hij wetenschappers die het over klimaatverandering hebben uit, omdat het buiten sneeuwde. En hij noemde het een complot van de Chinezen, die er de Amerikaanse economie mee zouden willen dwarszitten.

Trump heeft dan ook flink bezuinigd op de Environmental Protection Agency, de Amerikaanse organisatie die onderzoek doet naar klimaat en milieu. Er verdwijnen duizenden banen en veel onderzoeksprogramma’s worden geschrapt.

Maar binnen Trumps team vinden sommige functionarissen wel dat er iets moet gebeuren aan het klimaatprobleem. Waaronder Rex Tillerson, minister van buitenlandse zaken. En de voormalig topman van oliebedrijf ExxonMobil is groot voorstander van het nieuwe project. Ook andere leden van het team van Trump zien er wel wat in.

Beeld: NASA

Is dit dé oplossing?

Dat is nog lang niet duidelijk. Tot nu toe is er alleen gebruikgemaakt van computermodellen om te onderzoeken wat het effect van het verspreiden van zulke deeltjes zou kunnen zijn. En die uitkomsten zijn niet allemaal positief: sommige modellen voorspellen dat de deeltjes de temperatuur op aarde inderdaad kunnen laten dalen. Maar het zou het klimaat verder kunnen beïnvloeden. Eén van de gevolgen kan zijn dat er veel minder regen valt in delen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Dat zou kunnen betekenen dat miljarden mensen met grote droogte te maken krijgen.

Wetenschappers van Harvard willen volgend jaar met een ballon in Arizona suffaatdeeltjes in de atmosfeer verspreiden om te onderzoeken hoe het in de praktijk werkt.

Mag het wel zomaar?

Dat is een probleem: omdat niet duidelijk is wat de gevolgen van dergelijke proeven zijn, is op een conventie van de Verenigde Naties in 2010 besloten dat het verboden is om te experimenteren. In december is die afspraak nog eens bevestigd. Maar uitgerekend de Verenigde Staten hebben die afspraak niet ondertekend.

In principe staat het de Verenigde Staten dus vrij om zulke deeltjes in de atmosfeer los te laten. Maar dat kan wel flinke ruzie met Mexico opleveren: de eerste proef zou dus in Arizona plaatsvinden, en dat is niet ver van de grens met Mexico. De deeltjes zouden door de wind naar Mexicaanse lucht kunnen worden geblazen.

Waarom wil Trump het toch?

Donald Trump is niet van plan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Sterker nog, hij beloofde in de presidentscampagne om weer kolenmijnen te openen. Als deze oplossing werkt, zou dat relatief goedkoop zijn: volgens de voorstanders zou het slechts enkele miljarden per jaar kosten. Investeren in groene energiebronnen zou veel duurder zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is Trumps oplossing voor het klimaatprobleem
Sluiten