Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 2 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Dear Len, go to Lochem, the Canada of Holland

Waar moet Len heen als-ie een verplicht enkeltje Nederland in zijn schoot krijgt geworpen?

Epicentrum

Arme Len van Heest. De Nederlander van bijna zestig die al zijn hele leven in Canada woont, wordt waarschijnlijk vanwege zijn strafblad van heel vroeger het land uitgezet met een enkeltje Nederland. Hij spreekt onze taal niet en is hier moederziel alleen. Met ‘Wat zou Len Leuk/Lekker/Mooi Vinden?’ in het achterhoofd, ging Metro op onderzoek uit en ontdekte dat het Canadese epicentrum in Nederland in de Achterhoek ligt. In Lochem, om precies te zijn. Hoewel Canada 6498 kilometer ver weg ligt, lijkt het met de Tweede Wereldoorlog Canadese begraafplaats om de hoek en Mondani in het bruisende hart van dit dorp, ineens heel dichtbij.

Welkom!

„Hij is hier meer dan welkom!” Yvonne Swarthoff runt samen met haar man Berry restaurant Mondani, het enige Canadese restaurant van Nederland. Eten biedt vaak troost wanneer je eenzaam bent en de kaart van het etablissement ademt een en al Canada uit, een win-winsituatie. Wat zou Len lekker vinden? Yvonne heeft wel een idee, wanneer ze een foto van Len met zijn stoere baard ziet. „Bizon met een bolletje maple siroop”, likkebaardt ze en laat de uitgebreide kaart zien. „Of eland of wapiti…” Perfect voer voor echte mannen. Zelf komt ze uit British Columbia en heeft ze een dikke vleug Canada naar de Achterhoek gebracht. „Alles is hier Canada!” vervolgt ze enthousiast in vloeiend Nederlands met zelfs een zweempje van een Achterhoeks accent. Van een robuuste openhaard, indianenkunst, ‘de grizzlybeer die mijn vader heeft geschoten’, de kop van een eland. Zelfs een uniform van de bereden politie van haar neef, „typisch Canadees.” Mondani betekent trouwens mondig en niet opgeven. Meteen haar gouden tip voor Len, „ik ben ook in het diepe gesprongen.”

Lieve Canadese

Het restaurant fungeert als clubhuis van de Royal Canadian Legion en ook leden van de Canadese kamer van koophandel, Canadese expats en de Canadian Women Club komen hier geregeld. Misschien kan Len daar nog een lieve Canadese ontmoeten, want liefde is belangrijk, beaamt ze, en vriendschappen. Laat nu elke week een groepje mannen op leeftijd komen jokeren in het restaurant, „En vooral heel veel borreltjes drinken. Len kan vast en zeker aanschuiven.” Om zich weer in zijn vaderland te wanen, nodigt ze hem bij deze uit voor de livemuziek-avonden. Op 15 april komt het ‘country- en folkechtpaar’ spelen en in juli The Good Brothers. „Dat zijn vijf Canadese mannen, dat vindt Len vast gezellig.”

Wunderful evening with South-Mountain.THANK YOU South-Mountain for a awsome gig.!!!

Posted by Mondani on Wednesday, July 27, 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dear Len, go to Lochem, the Canada of Holland
Sluiten