Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 2 mrt 2017

Buitenlandse media melden veel over de verkiezingen

Op 15 maart is het zover: de verkiezingen. Nederlanders mogen hun stem uitbrengen en zitten diezelfde avond aan de buis, dan wel de radio gekluisterd voor de uitslag. De binnenlandse media staan in deze laatste weken voor de verkiezingen bol van de politiek gerelateerde berichten, maar ook over de grens is men gretig.

De belangstelling van buitenlandse media lijkt vooral op Geert Wilders gericht. Het gaat voornamelijk over zijn positie in de peilingen en de kans dat de PVV de grootste partij wordt, maar ook veel nieuwsberichten over zijn uitspraken en zijn twittergedrag worden geplaatst.

Merkel

Neem zijn tweet over Angela Merkel, die volgens Wilders bloed aan haar handen zou hebben na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Of de bewerkte foto met Pechtold die hij op Twitter gooide. Naast berichten die de nodige ophef oproepen, is het voor media interessant of de populistische partij daadwerkelijk aan de macht komt.

Dit in navolging van de aanstelling van Trump, de stemming voor Brexit en de opkomst van andere extreemrechtse partijen in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Objectief zijn is ook voor de buitenlandse media een punt. De Britse krant The Sun kopte eind januari ‘The Dutch will be Nexit, meet Geert Wilders, the Donald Trump of the Netherlands’, en daarmee zijn ze absoluut niet de eersten die deze vergelijking maken. „Deze Nederlandse man, die gekker is dan Trump, wil Europa veranderen”, was een kop van een artikel in het Chinese Global Times eind februari. Net als RTL Nieuws hield ook de Duitse krant Der Spiegel een interview met Paul Wilders, de broer van Geert, waarin hij niet bepaald goed afgeschilderd wordt.

Negatieve en gekleurde berichtgeving over Wilders leidt nogal eens tot ergernis bij de politicus en zijn aanhangers, die hij ook in het buitenland heeft. Als je Nederlandse social media afstruint, hoef je niet lang te zoeken naar tegenreacties, maar ook in China spreken gebruikers van Weibo zich bijvoorbeeld uit tegen het beeld dat de media van Wilders schetsen.

Vooral Wilders

Hoe je het ook wendt of keert, Wilders voor, Wilders na, lijkt het in de buitenlandse media. En de andere Nederlandse politici, hebben ze daar over de grens ook een beetje een beeld van? Minder, lijkt het. De open brief die Mark Rutte in januari aan Nederland stuurde, haalde bijvoorbeeld wel de kranten. „Rutte made a sharp shift to the right”, concludeerde The Telegraph toen, maar wederom wordt in de inleiding Wilders aangehaald.

In een artikel van The Guardian met de titel ‘alles wat je moet weten over de Nederlandse verkiezingen’. Ondanks dat Wilders en zijn PVV de meeste aandacht krijgen, wordt er ook vrij uitgebreid stilgestaan bij andere politieke partijen, hun standpunten en de coalities die mogelijk zijn na de uitslag van de verkiezingen. Net als wij, zijn ze over de grens razend benieuwd naar die uitslag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Buitenlandse media melden veel over de verkiezingen
Sluiten