Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 3 mrt 2017

Britse gevangenen krijgen eigen douche en laptop

Begin maart werd de grootste gevangenis van het Verenigd Koninkrijk geopend in het Welse Wrexham. De gevangenis van Berwyn biedt plek aan 2106 gevangenen. Maar naast de oppervlakte van de megagevangenis, staat ze vooral bekend om haar opvallende beleid. Zo heeft elke gevangene een laptop en telefoon tot zijn beschikking.

De gevangenis, die zo’n 250 miljoen pond heeft gekost, kreeg veel kritiek omdat mensen vinden dat de gevangenen het er te goed zouden hebben. De arrestanten hebben met hun laptop geen toegang tot internet, maar wel kunnen zij met een speciaal systeem zelf hun bezoek regelen, maaltijden bestellen en studeren. Ook kunnen ze gebruikmaken van een fitnesszaal, een groot voetbalveld, een gamekamer en een gezondheidscentrum. Daarnaast heeft elke cel een eigen douche en toilet. Volgens gevangenisdirecteur Russ Trent, moeten we gevangenen hoop geven op een beter leven in de toekomst. „De gevangenen worden in menswaardige omstandigheden vastgehouden, waardoor ze de kans hebben om na hun vrijlating een goed leven te leiden”, zegt Russ Trent tegen The Sun.

Terugkeer in de maatschappij

„De gevangenen zijn uit hun thuisomgeving gehaald, weg van vrienden en familie, dat is al een straf op zich. Tijdens hun verblijf hier willen we ze de kans geven om een betere versie van zichzelf te worden.” De gevangenisdirecteur hoopt dat de ‘luxe’ leefomstandigheden en de voorzieningen in de gevangenis zullen helpen om de gedetineerden gemakkelijker terug te keren naar de maatschappij, waardoor ze meer kans hebben op werk. Ook worden de gevangenen gewoon aangesproken met ‘man’ in plaats van gevangene

Russ Trent benadrukt dat met een aangenaam leven in de gevangenis, gevangenen zich minder snel van het leven zullen beroven of medewerkers zullen aanvallen. Ook zullen zij later minder snel opnieuw in de problemen komen.

Hoe zit het in Nederland?

In de Nederlandse gevangenis mag je als gedetineerde contact onderhouden met de buitenwereld via brieven en telefoon. Een gedetineerde heeft in ieder geval recht op één uur bezoek per week en mag in principe onbeperkt brieven of pakketjes versturen en ontvangen. Daarnaast mag een gevangene minimaal één keer per week tien minuten bellen.

De regels verschillen per instellingen en zijn afhankelijk van de misdaad die een gedetineerde heeft gepleegd. Maar volgens de Nederlandse wetgeving heeft een gevangene recht op een Basisprogramma. Dit bestaat uit een aantal activiteiten waarop de gedetineerde recht heeft. Hieronder vallen bijvoorbeeld recreatie (minimaal 6 uur per week), luchten, bezoek, sport, onderwijs, arbeid en gebruik van de bibliotheek. Een gevangene besteedt ongeveer 43 uur per week aan activiteiten. Gemiddeld werken de gedetineerden zo’n 20 uur per week. Zij voeren verschillende werkzaamheden uit, dit doen zij bijvoorbeeld in werkplaatsen voor hout- en metaalbewerking en voor recyclewerkzaamheden, maar ook in naaiateliers, callcenters, groentekwekerijen en betonfabrieken. Ook hebben de gevangenen de mogelijkheid tot onderwijs, waardoor zij kunnen werken aan hun toekomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Britse gevangenen krijgen eigen douche en laptop
Sluiten