Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 3 mrt 2017 / 09:43 uur

Antwerpen staat op scherp na dreigvideo IS

Het is deze maand een jaar geleden dat de aanslag op luchthaven Zaventem in Brussel plaatsvond. IS laat echter weten dat het België nog niet is vergeten. Dat blijkt uit een dreigvideo die donderdag is verschenen.

Zijn hier nog steeds

„We zijn hier nog steeds en we zijn van plan aan te vallen”, zo klinkt de boodschap in het filmpje dat in handen was gekomen van het Britse Express. Op de bijgaande beelden is het centraal station van Antwerpen te zien. Volgens criminoloog Ahmet Yayla is het een boodschap die zeer serieus genomen moet worden. „Het is al eerder gebeurd dat vlak voor een aanval op een bepaalde plek filmpjes ervan werden verspreid. De muziek op de achtergrond werd ook gebruikt in een filmpje voor de aanslag op de nachtclub Reina in Istanbul. Die video heette ‘Spoedig, spoedig’ en waarschuwde voor een aanslag in Turkije.”

Toch zijn er ook experts die twijfels hebben of de video wel echt afkomstig is van de leden van de Islamitische Staat. Volgens een aantal zou het ook van een sympathisant van de beweging kunnen zijn, wat het natuurlijk niet direct ongevaarlijk maakt. „Het is niet echt de gewoonte van ISIS om in officiële video’s Turks te gebruiken”, zegt Pieter van Ostaeyen, die onderzoek doet naar Syriëstrijders, in Het Nieuwsblad. „Bovendien is het filmpje te amateuristisch, zonder enig logo of herkenbaarheid. Dit is absoluut geen officiële ISIS-video.”

Ook ‘fake’

Yayla kan echter weinig met die bewering. „Het filmpje van de Turkse nachtclub werd oorspronkelijk ook als ‘fake’ beschouwd, maar een paar weken later besefte iedereen dus dat het om een echte video ging.”

Het is hoe dan ook reden voor de Belgen om de alertheid in de regio flink op te schroeven. „De politie zal de nodige maatregelen nemen om het Centraal Station extra onder toezicht te plaatsen in afwachting van het onderzoek en de dreigingsanalyse van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD)”, zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert.

Het filmpje, waarin iemand door het Antwerpse station loopt, is in de afgelopen twee maanden opgenomen, zo ontdekte De Morgen. „Op de beelden is een affiche te zien van de expo Antwerp Chocolate Week van vzw Antwerpen Koekenstad, wat betekent dat de video ergens de afgelopen twee maanden is opgenomen. De expo is gestart op 3 februari en loopt nog tot 31 maart.”

Zaventem

Op 22 maart is het een jaar geleden dat de aanslag op luchthaven Zaventem plaatsvond. Daarbij kwamen 35 mensen, waaronder de drie daders, om het leven. Ruim driehonderd raakten er gewond.

Reageer op artikel:
Antwerpen staat op scherp na dreigvideo IS
Sluiten