Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 9 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Amerikaanse liberalen hamsteren uit angst voor Trump

Amerikaanse liberalen zijn zo bang voor de gevolgen van het beleid van Donald Trump, dat ze zich voorbereiden op het ergste scenario. Op Facebook is de besloten groep The Liberal Prepper opgericht, waar ze tips delen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. „Het eerste wat mijn vrouw en ik kochten, waren twee vuurwapens”, schrijft Colin Waugh (31), de initiatiefnemer van de groep, in antwoord op vragen van Metro.

„Burgeroorlog” – het hoge woord is eruit. De verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving is zo diep, dat we moeten vrezen voor een gewapende strijd, aldus Waugh. Die kloof tussen liberalen en conservatieven was er al, maar de met de verkiezing van Trump zou die in een stroomversnelling terecht zijn gekomen. „Ik zie dat radicaal nationalisme zich ontwikkeld, onder het mom van patriotisme”, stelt Waugh. „Op social media wordt door rechts-radicalen openlijk opgeroepen tot een nieuwe burgeroorlog. En eerlijk is eerlijk, liberalen maken zich daar ook schuldig aan.”

Wachtlijst

En dus is Waugh begonnen met het inslaan van goederen, voor het geval dat. En hij is niet de enige: hij richtte de Facebookgroep The Liberal Prepper op, waar mensen met dezelfde overtuiging elkaar kunnen helpen met het voorbereiden op een ramp. Inmiddels heeft de groep meer dan tweeduizend leden – iedereen die zich nu aanmeldt, komt op een wachtlijst.

De groep begon zonder al te hoge verwachtingen. „Toen duidelijk werd dat Trump had gewonnen, kon ik het niet geloven. Ik maakte die Facebookgroep aan, maar had niet verwacht dat we zo veel steun zouden krijgen.”

Eerst vuurwapens gekocht

Pas een paar dagen later begon Waugh het zelf ook serieus te nemen. „Ik begon me te realiseren dat ik mijn eigen vrijheid moest beschermen. Er is niemand die dat voor me gaat doen. (…) Het eerste wat mijn vrouw en ik kochten, waren twee vuurwapens. Al het hamsteren is nutteloos als je dood bent. En hoe meer aandacht The Liberal Prepper krijgt, hoe meer risico mijn vrouw en ik lopen.” De wapens zijn alleen voor zelfverdediging, benadrukt Waugh, maar anderen hebben ook aanvalswapens gekocht. „Deze wapens worden voornamelijk gebruikt voor vermaak en om te oefenen”, beweert de Amerikaan.

Naast wapens en munitie slaan Waugh en zijn vrouw ook onder meer water, eten uit blik, rijst en een uitgebreide EHBO-kit in. Daarbij krijgt hij hulp van leden van de Facebookgroep, die elkaar tips geven. „Beginners krijgen daar hulp van gevorderde preppers. Wij wonen bijvoorbeeld in een appartement, en kunnen alleen voedsel uit blik inslaan. Anderen hebben een stuk land, en verbouwen hun eigen voedsel en leggen grote voorraden aan.”

‘Geen complotdenkers’

‘Preppers’ zijn in de Verenigde Staten een bekend fenomeen. Vaak gaat het om complotdenkers of mensen die denken dat de apocalyps aanstaande is. De afgelopen acht jaar waren het bovendien de conservatieven die aan het hamsteren waren omdat Barack Obama aan de macht was. Volgens Waugh heeft zijn initiatief daar niets mee te maken.

„De conservatieven waren bang dat Obama hun wapens zou afpakken door het recht op het dragen van wapens uit de Grondwet te schrappen”, aldus Waugh. „En wij doen ook niet aan alle stemmingmakerij van complotdenkers. Wij maken ons oprecht zorgen over het eerste amendement.” Daarin is onder meer de persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en het recht op vereniging vastgelegd. „Trump heeft dat de afgelopen weken continu aangevallen met bedreigingen en intimidatie. En als het eerste amendement wegvalt, stort de hele rechtstaat in.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amerikaanse liberalen hamsteren uit angst voor Trump
Sluiten