Metro
Metro Nieuws 23 mrt 2017 / 15:56 uur

Aanslag Londen: dit is wat we tot nu toe weten

Bij de terroristische aanslag in Londen zijn woensdag minstens vier doden (aanvankelijk was het officieel gecommuniceerde cijfer vijf) en veertig gewonden gevallen. Onder de doden bevinden zich een agent en de aanslagpleger. Wat weten we tot nu toe?

De aanslag

De dader reed rond 15.40 uur (Nederlandse tijd) met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge. Even verderop kwam de wagen tegen een hek tot stilstand. Daarna stapte de bestuurder uit en viel hij met een mes politiemensen aan bij het parlementsgebouw. Ooggetuigen zagen dat een vrouw in de rivier Thames terechtkwam en dat een bus moest uitwijken voor de auto. Daardoor reed de bus ook meerdere mensen aan.

De dader

De Britse politie weet wie de dader is. De politiecommissaris van de contra-terrorismedienst liet afgelopen nacht weten dat de aanslagpleger geïnspireerd was door islamitisch-gerelateerd terrorisme. Inmiddels komen er langzaam meer details naar buiten over de dader. Premier Theresa May heeft tijdens een toespraak in het Lagerhuis bevestigd dat de dader in Groot-Brittanië geboren is en bekend was bij de inlichtingendienst, maar zijn identiteit is nog niet openbaar gemaakt. De MI5 had hem ooit onderzocht in verband met zijn extremistische denkbeelden. Verder stelde ze dat er geen directe dreiging is voor een nieuwe aanslag.

Donderdag is er een inval gedaan in een huis in de stad Birmingham en volgens Britse media houdt die inval verband met de aanslag in Londen woensdag. Er zouden zeven mensen zijn gearresteerd, aldus Sky News, dat het verband donderdag legde. De politie in Birmingham verwees voor informatie naar de Londense collega’s. Die verklaarden dat ‘vanwege operationele redenen’ er niets over de zaak kon worden gezegd. Toch stellen ze er nog altijd van uit te gaan dat de dader alleen handelde en dat hij ‘geïnspireerd was door het internationale terrorisme’. Toch heeft IS de aanslag inmiddels opgeëist.

https://twitter.com/HaraldDoornbos/status/844887017691467776

Minister van defensie Michael Fallon gaf nog zojuist nog een toelichting. „De politie onderzoekt of er andere mensen bij zijn betrokken. Ze gaan ervan uit dat dit (de aanslag) is gelinkt aan islamitisch terrorisme, maar ze weten dit nog niet zeker. Het onderzoek – en het gaat om een heel groot onderzoek – is gelijk na het incident gestart.”

Slachtoffers

Er zijn veertig gewonden, 29 van hen liggen nog in het ziekenhuis en van zeven is de toestand momenteel kritiek. Zeker tien van de gewonden zijn buitenlanders, zo blijkt uit informatie over slachtoffers die langzaam bekend wordt. Onder de gewonden zijn vijf Zuid-Koreanen, drie Franse scholieren en twee Roemenen.

Van de omgekomen agent is inmiddels de identiteit vrijgegeven. Het gaat om de 48-jarige Keith Palmer. Hij werd niet aangereden door de auto, maar neergestoken door de dader nadat deze uit zijn tot stilstand gekomen auto was gestapt. Palmer was zelf ongewapend, terwijl de aanslagpleger twee grote messen bij zich had. Kort nadat hij was neergestoken, schoten bewapende collega’s de dader dood. Vervolgens werden er nog pogingen gedaan om Palmer te reanimeren.

Een ander slachtoffer is de 43-jarige Aysha Frade. De Spaanse werkte als lerares in de Britse hoofdstad.

Beveiligingsbeelden

Op bewakingsbeelden van een camera die vanuit de verte de brug filmt, is te zien hoe de auto over de brug heen raast en ook hoe een vrouw van de brug af de rivier in valt. Het is nog onduidelijk of ze gelanceerd werd door de voorbijrazende auto of dat ze uit paniek zelf de 6 meter lager gelegen Thames insprong. Ze heeft haar val overleefd, maar is wel zwaargewond.

May

De Britse premier Theresa May was tijdens de aanslag aanwezig in het parlementsgebouw. Ze werd door haar beveiligers weggevoerd en in veiligheid gebracht. May noemde de aanslag later ‘ziek en verderfelijk’. „De plek van de aanval in het hart van onze hoofdstad is niet toevallig gekozen”, zei ze. De Britten zullen nooit buigen voor terrorisme. Ze zullen hun leven weer oppakken en het parlement gaat donderdag gewoon weer aan het werk, verklaarde ze.

Burgemeester Sadiq Khan roept de burgers van Londen vooral op om niet te panikeren. „We mogen het niet laten gebeuren dat deze terroristen succesvol worden. We zullen onze veerkracht tonen.”

Wereldwijd werd met afschuw gereageerd op het terroristisch geweld in de Britse hoofdstad. De Nederlandse premier Mark Rutte reageerde ontzet en sprak over „afschuwelijke beelden” uit Londen. Ook onder anderen de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Donald Trump spraken hun medeleven uit.

Bij de aanslag op de brug raakten onder anderen drie Franse scholieren gewond. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei woensdag aan het begin van de avond geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers. „Maar dat kunnen we in dit stadium ook nog niet uitsluiten.”

Tabloids

De Britse kranten pakken – uiteraard – flink uit met het nieuws over de aanslag. Op bijna elke tabloid beslaat de doldrieste actie in Londen bijna alle pagina’s.

Steun

Ook buiten Londen wordt er stilgestaan bij de aanslag. Zo ging in Parijs het licht van de Eiffeltoren uit, terwijl in Tel Aviv het gemeentehuis de kleuren van de Britse vlag aannam.

De Big Ben, die in Londen aan de Westminster Bridge ligt, hulde zichzelf in rood licht.

Minuut stilte

Hoewel het Britse parlement alle geplande activiteiten zo normaal mogelijk wil door laten gaan, werd er donderdagochtend wel een minuut stilte gehouden in het Lagerhuis.

Herdenking

Er wordt donderdagavond ook nog een echte herdenking georganiseerd op het centraal gelegen Trafalgar Square. Burgemeester Khan roept alle inwoners van de stad op om zich aan te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aanslag Londen: dit is wat we tot nu toe weten
Sluiten