Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 30 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

5 vragen over de NIP-test

Elke zwangere vrouw krijgt vanaf zaterdag 1 april de mogelijkheid om een NIPT te laten uitvoeren, een test die ongeveer 96 van de 100 foetussen met downsyndroom ontdekt. Wat houdt deze test precies in? En hebben Nederlanders hier wel interesse in?

1 Wat is een NIP-test?

NIPT staat voor niet-invasieve prenatale test en is een manier om erachter te komen of een ongeboren kind het downsyndroom heeft of de syndromen van Edwards en Patau. Tijdens de test neemt een arts bloed af bij de zwangere vrouw om het DNA van het ongeboren kind te kunnen analyseren. In tegenstelling tot de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie, is er geen verhoogd risico op een miskraam.

2 Wat verandert er per 1 april?

Sinds 2014 wordt de NIP-test enkel aangeboden aan zwangeren als uit een combinatietest – een nekplooimeting op echo en bloedtest – bleek dat er een verhoogde kans op de syndromen was. Vanaf april mag de test aan alle zwangere vrouwen worden aangeboden. Deze vrouwen kunnen bij de acht universitaire medische centra van Nederland terecht.

3 Hoe zit het met de kosten?

In 2017 wordt de test gedeeltelijk vergoed door middel van een subsidieregeling. Minister Schippers (VWS) heeft daarvoor 26 miljoen euro beschikbaar gesteld. De zwangere vrouw betaalt zelf 175 euro, een bedrag dat ongeveer gelijk is aan de kosten van de combinatietest die nu ook voor rekening van de vrouw komt.

4 Is er eigenlijk interesse in?

De ziekenhuizen die vanaf zaterdag een NIP-test mogen aanbieden aan zwangere vrouwen, verwachten dat de helft van de zwangeren een test zal willen doen en gaan nu al uit van een stijging van 10 naar 360 testen per dag, aldus het AD. Uit een poll op onze Facebookpagina blijkt dat bijna 75 procent van de Metro-lezers gebruik zou willen maken van de NIPT tijdens een zwangerschap. Diverse lezers stellen dat de kennis die een test met zich meebrengt, kan helpen met een goede voorbereiding. Tegenstanders vragen zich echter af wat er wordt gedaan met een eventueel negatieve uitslag en zijn van mening dat ieder kind welkom is.

5 Zijn er nog andere bezwaren?

Vrouwen die wel een test wilden laten doen, maar niet onder de risicogroep vallen, konden al geruime tijd terecht bij onze zuiderburen om op eigen kosten de NIPT te laten uitvoeren. Nu de academische medische centra in Nederland door de overheid worden gesubsidieerd, dreigt het Belgische privélaboratorium Gendia uit de markt te worden geprijsd. Het bedrijf heeft de Nederlandse staat daarom aangeklaagd wegens ongeoorloofde staatssteun. „Wij hebben de NIPT aan Nederlandse vrouwen geïntroduceerd en nu worden we opzijgeschoven” aldus Patrick Willems van Gendia tegen de Volkskrant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
5 vragen over de NIP-test
Sluiten