Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 11 feb 2017 / 07:55 uur

Zo gebruikt Denk nep-accounts op social media

De politieke partij Denk gebruikt nep-accounts op social media om op die manier de beweging groter te laten lijken dan die daadwerkelijk is. Dat schrijft NRC op basis van eigen onderzoek. De krant kreeg gesprekken op WhatsApp in handen, waaruit bleek dat de internettrollen vanuit de partijtop worden aangestuurd. Denk noemt het een „kulverhaal”.

De profielen

Het gaat om zeker twintig nepprofielen op Twitter en Facebook. Die accounts hebben nauwelijks volgers, en de profielfoto’s zijn soms van andere mensen die niet weten dat hun foto wordt gebruikt voor deze profielen. NRC wist onder meer een Nederlandse student en een Belgische theatermaker te achterhalen. Ook zouden er foto’s zijn gebruikt van een Azerbeidjaanse student en een Indiase acteur.

Dat is verboden; het gebruiken van foto’s voor social media-accounts zonder toestemming is in strijd met zowel het portretrecht als de Wet bescherming persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens kan hiervoor boetes opleggen.

Als voorbeeld noemt NRC onder meer het Facebookprofiel van Adriaan Wijenberg, die positief over Denk op Facebook schrijft. Zijn profielfoto heeft hij gestolen van Lucas De Man, een Belgische theatermaker. Die reageert geprikkeld: „Dat is inderdaad mijn foto. Belachelijk. Ik wist hier niets van af.”

De nepprofielen hebben ruim 1.600 berichten verspreid, en meer dan 2.000 keer berichten van de Denk-campagne geliket. De trollen verspreiden berichten van Denk, en worden ook gebruikt om mensen met kritiek op de partij aan te pakken.

De doelwitten

Eén van de doelwitten van de internettrollen was een columnist van Voorbeeld Allochtoon, een website gericht op Nederlanders met een andere etnische achtergrond, en waar de potentiële aanhang van Denk op actief is. De columnist schreef een kritisch artikel over Kuzu, waarna hij werd aangepakt door de trollen van Denk. Hierop werd de kop van de column aangepast.

De nepaccounts richten zich ook op politici. Onder meer PvdA-minister Lodewijk Asscher en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch worden aangepakt.

Farid Azarkan, nummer twee op de lijst van Denk. Foto: ANP

Verder lijken de nepaccounts social media af te speuren op zoek naar kritiek op Denk. Ene ‘Ted van Denen’ uit Eindhoven – die helemaal niet blijkt te bestaan – reageert op kritiek van andere mensen op social media. Als Denk kritiek krijgt dat het niet heeft gereageerd op een terroristische aanslag, stuurt hij een bericht waaruit blijkt dat dat wel zo is. Bij een gephotoshopt plaatje van partijleider Kuzu stelt hij dat de Denk-voorman „een Nederlander [is] die wilt zorgen voor solidariteit in dit land”.

De aansturing

De internettrollen worden vanuit de partijtop aangestuurd, blijkt uit de WhatsApp-gesprekken die NRC heeft gezien. Zo vraagt Farid Azarkan, nummer twee op de kieslijst van Denk, op 30 juli 2016 in een groepschat om Marcouch aan te pakken nadat de PvdA’er iets had gezegd over Denk.

„Kan er iemand op Marcouch antwoorden: Jij bent helemaal niet geïnteresseerd in een wezenlijke bijdrage van DENK. Jij wilt alleen vaststellen dat DENK niet deugt. Erg doorzichtig en heel hypocriet”, schreef Azarkan in de chat. Daarop vroeg Enes Yigit, de voorzitter van de jongerenorganisatie, of hij daarvoor een troll-account zou gebruiken. „Zeker”, antwoordt Azarkan daarop. Yigit: „Ga ik doen.”

Denk wilde niet reageren op berichten van NRC. Wel plaatste de partij afgelopen week een video op internet, waarin Kuzu refereert aan het artikel van NRC dat toen nog moest worden gepubliceerd. Hij noemt het een „kulverhaal”.

#TrapErNietIn#NRC

Gepostet von DENK am Montag, 6. Februar 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zo gebruikt Denk nep-accounts op social media
Sluiten