Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 12 feb 2017 / 11:29 uur

Wilders: We moeten Nederland terugveroveren

Geert Wilders sprak zondagochtend met de omroep Wakker Nederland. Hij zei in het gesprek met Rick Nieman dat Nederlanders zich niet meer vrij voelen in eigen land. Hij doelt daarmee op de invloed van de islam. Hij zou overspoeld worden met berichten van Nederlanders die zich zorgen maken over de toekomst.

„De islam hoort niet in Nederland. Wij raken onze cultuur kwijt”, aldus een pittige Wilders in het interview. „Dit land is gekaapt en we moeten het terugveroveren.”

Koran verbieden

Wilders wil de moskeeën sluiten en de Koran verbieden, zoals in Nederland ook het boek van Hitler, Mein Kampf, verboden is. „De islam is een ideologie die wij niet meer moeten toestaan. Als er in Nederland nazi-kerken zijn, dan zou de wereld te klein zijn. De islam is zo nodig nog gevaarlijker. We moeten ons verweren tegen de islamisering van Nederland. Ik vind dan ook dat wij onze grenzen weer moeten bewaken. Zorgen dat de mensen niet binnenkomen. Anders bestaan wij aan het einde van deze eeuw niet meer.”

De islam vormt wel een minderheid in Nederland en dat geeft Wilders ook toe. Toch haalt hij nog een onderzoek aan waaruit zou blijken dat veel moslims bereid zijn om geweld te gebruiken. Volgens de politicus is die groep groter dan het Nederlandse leger.

Serieus nemen

De PVV gaat al weken voor in de peilingen van de Tweede Kamerverkiezingen. Andere grote partijen geven aan niet met hem te willen regeren. Alleen 50PLUS wil wel met de partij om de tafel.

In het interview benadrukt Wilders dat hij denkt dat andere partijen hem wel serieus gaan nemen als hij meer dan dertig zetels krijgt. „Als de kiezer de PVV echt heel groot maakt, met dertig of meer zetels, dan moeten ze wel. De mensen thuis hebben het in de hand. De kiezer beslist uiteindelijk.” Bij uitsluitsel van de PVV zouden andere politieke partijen veroordeeld zijn tot een coalitie van vijf of zes partijen. „Dat is zo instabiel, dat waardeert de kiezer ook niet.”

Wilders: We moeten Nederland terugveroveren
Mark Rutte. Foto: ANP

Opstand

Als de PVV op geen enkele manier zal profiteren van een verkiezingswinst, dan verwacht Wilders dat er een geweldloze revolte, een soort opstand, komt. Verder gaat hij nog in op de kritiek dat zijn verkiezingsprogramma op een enkel blaadje geschreven werd. Daarop reageerde Wilders dat zijn punten ook op een postzegel zouden passen.

Geen beloftes

De PVV-leider gaf stellig aan geen beloftes meer te zullen maken in zijn verkiezingscampagne. Volgens hem zijn die niet waar te maken in een meer partijenstelsel. In 2010 beloofde hij dat de AOW-leeftijd op 65 jaar zou blijven staan. Het kabinet van de VVD en de CDA, toen gesteund door de PVV, verhoogde de leeftijd toch.

Later zei Wilders toch wat beloftes te doen: hij gaat de grenzen sluiten en er zou geen geld meer naar het buitenland gaan. Hij zei dat iedereen die in Nederland woont, de Nederlandse nationaliteit heeft en zich aan de regels houdt gelijk zal behandelen. Ondanks kleur of ideologie. „Die mensen hebben niks te vrezen.”

Wilders matigde zijn toon ietwat aan het einde van het interview. Hij gaf aan dat iedereen welkom is in Nederland, zolang je je maar aan de regels houdt.

Carnaval

Nieman vraagt Wilders nog of hij volgende week bij het debat van RTL aanwezig is. Daarop antwoord de politicus dat hij er zal zijn, mits RTL zich aan de afspraken, dat er maar vier lijsttrekkers mee doen, houdt. Zo niet, dan gaat Wilders misschien wel carnaval vieren. ,,Waar ik ook ben: als het vastelaovend is, gaat het altijd kriebelen.”

Reageer op artikel:
Wilders: We moeten Nederland terugveroveren
Sluiten