Steven Musch
Steven Musch Nieuws 14 feb 2017 / 16:04 uur

Wat vind jij van een gedoogbeleid voor wietteelt?

De Tweede Kamer houdt dinsdagavond een afsluitend debat over het voorstel van D66-Kamerlid Vera Bergkamp om de Opiumwet te wijzigen, om de teelt van wiet en hasj te gedogen. Een meerderheid lijkt nu voor het voorstel te zijn, schrijft NRC. Volgende week stemt de Kamer over het voorstel.

Vorig jaar adviseerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de wietteelt zelfs volledig te reguleren. Een aantal maanden later leek het er even op dat daar een Kamermeerderheid voor was. Dat zou betekenen dat hennep voortaan gekweekt zou worden door telers die onder controle zouden komen te staan van de overheid.

Wetsvoorstel

Uit onderzoek van onderzoekbureau Motivaction bleek in 2015 dat 70 procent van de Nederlanders vóór de regulering van wietteelt is. D66 diende vorig jaar september dan ook een wetsvoorstel in om de regulering te realiseren. Dat werd ruim gesteund, ook door regeringspartij PvdA. De VVD lag echter dwars.

Met name minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en premier Rutte keurden het voorstel af. Een maand later wijzigde de partij echter van koers nadat op het partijcongres een meerderheid voor de legalisering had gestemd.

Maar ondanks de positieve stemming op het congres, bleef de VVD dwarsliggen. Een gedoogwet heeft meer kans van slagen. Dinsdagavond zal tijdens het debat waarschijnlijk blijken dat er een kleine meerderheid is voor het gedogen.

In de kwekerij in Zaltbommel waren 30.000 planten aanwezig. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Hoe zit het nu?

Vanaf achttien jaar kunnen klanten softdrugs kopen bij een coffeeshop. En zij mogen maximaal 5 gram op zak hebben. Nu is het nog zo dat de verkoop van wiet en hasj door coffeeshops wordt gedoogd, maar de teelt van wiet is illegaal. Dit betekent in principe dat de coffeeshops hun wiet illegaal moeten inkopen. De shops mogen een handelsvoorraad van 500 gram in huis hebben. Die voorraad wordt vaak meerdere keren op een dag aangevuld vanaf geheime locaties.

Veel geld van het geld dat wordt verdiend met de verkoop van sofdrugs verdwijnt nu nog in het criminele circuit. Bovendien is de overheid (politie) jaarlijks veel tijd en geld kwijt aan het oprollen van illegale wietplantages. Dagelijks zou de politie ongeveer zestien wietplantages oprollen, blijkt uit cijfers van de politie die door NRC werden opgevraagd. Veel van die plantages worden aangetroffen bij mensen thuis.

Zeker in het Brabant en Limburg zijn de wietplantages en de criminaliteit die daarmee gepaard gaat een groot probleem. Het komt regelmatig voor dat mensen door criminelen gedwongen worden om in hun eigen huis wiet te telen.

En straks?

Voorstanders van regulering hopen dat hier een eind aan komt als telers voortaan onder de controle komen te staan van de overheid. Bij een gedoogconstructie is dat echter niet het geval. De telers blijven strafbaar, maar worden niet vervolgd als ze aan de voorwaarden van de gedoogconstructie voldoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat vind jij van een gedoogbeleid voor wietteelt?
Sluiten