Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 26 feb 2017 / 10:13 uur

Wat één foto vertelt over Noord-Korea’s kernkop

Noord-Korea is niet alleen een bijzonder onvoorspelbaar land – het is ook heel gesloten. Wie wil weten wat er in het land omgaat, moet creatief met de weinige brokjes informatie omgaan. Maar wie goed kijkt, kan heel wat afleiden aan de propagandafoto’s die wel naar buiten worden gebracht.

Zoals de bovenstaande foto. Op het eerste oog is er niet veel meer te zien dan leider Kim Jong-Un. Hij heeft net een bom onthuld – Noord-Korea claimt dat het gaat om een nucleaire kernkop. Inmiddels is de foto een jaar oud, en hebben experts vier nieuwe ontdekkingen gedaan, alleen op basis van deze ene foto, schrijft New York Times.

De outfit

Dat Kim Jong-Un het middelpunt is van de foto, mag geen verrassing heten. Maar de outfit die hij aan heeft, is wel opvallend. Die kennen we namelijk van zijn grootvader, Kim Il-Sung, die vaak met zo’n jas en muts wordt afgebeeld.

Dat zou wel eens iets kunnen zeggen over hoe Kim Jong-Un zijn land leidt. Kim Il-Sung wordt in Noord-Korea aanbeden, en wordt altijd nauw in verband gebracht met de Korea-oorlog. Kim Jong-Un zou wel eens een boodschap willen afgeven: we zijn weer in oorlog.

Kim Il-Sung met het bewuste outfit in een propagandamagazine

Ook zou het er op kunnen wijzen dat Kim Jong-Un het land op dezelfde manier wil leiden als zijn grootvader. Die zette zichzelf in het middelpunt, en had de absolute macht. Kim Jong-Il, de vader van de huidige leider, probeerde de macht juist in handen te houden door zwaar op het leger te steunen.

De hofhouding

Ook opvallend: er wordt een bom onthuld, maar niemand heeft een militair uniform aan. Toch staan op de foto twee belangrijke militairen: het hoofd van het nucleaire programma, en degene die de leiding heeft over de raketten. Zij hebben allebei burgerkleding aan.

Ook dat duidt er op dat Kim Jong-Un zichzelf in de spotlights wil zetten. Niet het leger, maar Kim Jong-Un heeft de touwtjes in handen: als hij spreekt, maken de militairen notities.

De bom

Ook over de bom kan het nodige worden gezegd. Noord-Korea claimt dat het gaat om de eerste Noord-Koreaanse kernkop die klein genoeg is om op een raket te zetten. Experts hebben de foto gebruikt om te schatten hoe groot de kernkop is. De ‘discobal’ heeft een diameter van ongeveer zestig centimeter. Dat wil zeggen dat de kernkop inderdaad in een lange afstandsraket geplaatst kan worden.

Op basis van de grootte kan ook het gewicht worden geschat: een paar honderd kilo. Dat zegt weer iets over hoe vernietigend de kernkop is. Experts schatten de kracht op 20 kiloton; ongeveer even zwaar als ‘Fat ‘Man’ en ‘Little Boy’, de kernbommen die de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan gebruikte.

Aan andere foto van Kim Jong-Un op dezelfde dag. Bron: EPA

De raket

Op de achtergrond zien we een glimp van de raket. Maar ook die geeft belangrijke informatie: de witte tekst betekent ‘steun’. Op dergelijke raketten wordt aangegeven waar de raket op kan rusten. De romp van zo’n raket is namelijk vrij fragiel, en de schragen mogen alleen op de stevigste punten staan: tussen de brandstoftanks.

Op basis van de aanwijzingen waar de raket mag rusten, kan dus worden berekend hoe groot de brandstoftanks zijn. Daardoor kan ook het bereik van de raket worden ingeschat: waarschijnlijk gaat het om duizenden kilometers. Dat zou willen zeggen dat mogelijk praktisch de hele Verenigde Staten en heel Europa in het bereik van de nucleaire koppen van Noord-Korea vallen.

De locatie

Een vijfde ontdekking is de locatie. Die is niet op deze foto te zien, en Noord-Korea zegt daar ook niets over. Maar analisten zijn door duizenden andere propagandafoto’s gegaan, op zoek naar plaatjes waarop Kim Jong-Un dezelfde outfit aanheeft. Ze letten ook op zijn gewicht – de Noord-Koreaanse leider gaat nog wel eens op dieet, maar komt dan later weer aan. Op die manier is te zeggen of een foto rond min of meer in dezelfde periode is genomen.

De speurneuzen vonden inderdaad een andere foto – hoewel die waarschijnlijk op een eerder moment is genomen. Maar het complex wat daar op staat, komt overeen met de kleine details die op de foto van Kim Jong-Un met de kernkop staat, en andere foto’s die die dag zijn genomen. Bijvoorbeeld het halfronde dak.

Van de eerder genomen foto is de locatie wel bekend: een fabriek waar raketten worden gemaakt, even buiten de hoofdstad Pyongyang. Op satellietfoto’s is te zien dat deze fabriek onlangs is uitgebreid – goede kans dat het inderdaad om dit complex gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat één foto vertelt over Noord-Korea’s kernkop
Sluiten