Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 3 feb 2017 / 15:23 uur

Wat doet een jaar in de ruimte met je lichaam?

Wat gebeurt er met je lichaam als je een jaar in de ruimte verblijft? Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben een uniek experiment met een identieke tweeling uitgevoerd, waarbij één van de broers naar de ruimte reisde en de andere op aarde bleef. Het DNA van de broer in de ruimte veranderde, ook werd hij een stukje groter.

De tweeling Scott en Mark Kelly deed mee aan het onderzoek van NASA. Scott reisde naar het ruimtestation ISS, waar hij een jaar gewichtloos leefde en voormalig astronaut Mark bleef met beide benen op de grond. Tien verschillende groepen wetenschappers hebben de tweeling onderzocht op onder meer het effect op het immuunsysteem, het DNA, beenderen, darmflora en algehele gezondheid. Het doel van het onderzoek was om te weten te komen wat een langer verblijf in de ruimte met een mens doet, met het oog op een lange missie naar buurplaneet Mars, meldt CNN.

De testresultaten waren bijzonder, want een jaar in de ruimte heeft wel degelijk invloed op je gestel.

5 centimeter groter

Zo had astronaut Scott een verminderende botvorming, maar het niveau van een hormoon dat helpt om de beenderen en spieren gezond te houden, was wel hoger geworden. Dit komt vermoedelijk door het vele sporten. Het niveau van het stresshormoon cortisol bleef normaal. Alleen op het moment net na zijn landing op aarde ging het omhoog, dit kwam waarschijnlijk door de stress van zijn terugkeer in de atmosfeer. Verder was Scott 5 centimeter groter geworden bij zijn terugkomst op aarde.

Chromosomen

De chromosomen van Scott waren tijdens zijn verblijf in de ruimte langer geworden. Terwijl je chromosomen korter worden als je op aarde blijft. Dit kwam omdat de ‘telomeren’ (einde van zijn chromosomen die beschermen voor afsterven en versmelten van andere chromosomen) langer waren geworden. Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk omdat Scott in de ruimte meer bewoog en meer sportte en minder calorieën opnam in het ruimtestation. Eenmaal terug op aarde werden de chromosomen van Scott weer korter.

Verminderende kracht

Bij zijn terugkomst op aarde bleek Scott minder kracht te hebben. Na zes maanden in de ruimte blijkt het steeds moeilijker te zijn om taken snel en efficiënt uit te voeren, zelfs als ze vitaal zijn voor het overleven. Dat wezen fysieke tests uit, zoals het beklimmen van ladders, het openen van luiken en het ontwijken van obstakels. Ook de fijne motoriek ging achteruit, zoals bij het bedienen van computermateriaal.

De onderzoekers gaan verder met het onderzoek en NASA zal later met een uitgebreid verslag komen. Volgens de onderzoekers zouden er nog geen aanwijzingen zijn gevonden die een langere ruimtereis naar Mars in de weg staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat doet een jaar in de ruimte met je lichaam?
Sluiten