Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 8 feb 2017 / 19:44 uur

VVD fel bekritiseerd om timing plan verpleeghuiszorg

In een Tweede Kamerdebat zijn een aantal personen woensdagmiddag uit principe weggelopen nadat VVD-kamerlid Sjoerd Potters namens zijn partij het voorstel besprak om 2 miljard euro extra uit te trekken voor de zorg in verpleeghuizen.

„Ga je schamen”, zei bijvoorbeeld Renske Leijten van de SP. Zij is niet de enige van de oppositie die van mening is dat het een manier van de VVD is om kiezers trekken. „Achterbaks”, noemde Fleur Agema van de PVV het voorstel op haar beurt.

Dinsdag sprak Mark Rutte al over het voorstel van zijn partij in een interview met het AD. „We willen dat geld in ieder geval reserveren: 1,9 miljard tot 2 miljard. We zeggen er wel meteen bij: of we dat geld nodig hebben, zullen we zien.”

Vlak voor de verkiezingen

Potters was de man die het voorstel in de Tweede Kamer moest brengen en kwam er op zijn zachtst gezegd niet mals vanaf. Staatssecretaris Van Rijn, die over de verpleeghuiszorg gaat, wilde er niet teveel over zeggen. Wel zei hij het een goede zaak te vinden als „partijen meer geld beschikbaar willen voor verpleeghuiszorg.”

Volgens hem gaat het dan niet om het „moment van de bekering”, maar daar denken de meeste Tweede Kamerleden anders over. Zij vinden het wel heel toevallig dat de VVD met dit voorstel op de proppen komt nu de verkiezingen eraan zitten te komen.

De verontwaardiging van de oppositie komt voort uit het gegeven dat de VVD jarenlang bezuinigd heeft op dit vlak. De kamer schaarde zich eind vorig jaar geheel achter een motie van de PVV, die het manifest van Carin Gaemers en Hugo Borst willen volgen. Hiervoor trok het kabinet al 100 miljoen euro uit.

Met het manifest, het plan Scherp op Ouderenzorg, pleiten Borst en Gaemers er onder meer voor dat er een ondergrens komt voor het verplegend en verzorgend personeel in dergelijke instellingen en tevens vechten ze voor de-politisering van de ouderenzorg. Dat dat laatste nog ver weg lijkt, werd vanmiddag in de kamer wel bewezen.

Reageer op artikel:
VVD fel bekritiseerd om timing plan verpleeghuiszorg
Sluiten