Steven Musch
Steven Musch Nieuws 5 feb 2017 / 07:50 uur

VS willen vrede Russen en Oekraïne herstellen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij bereid is om zowel met Kiev als Moskou samen te werken om het ​​separatistenconflict in het oosten van Oekraïne op te lossen. Dat beloofde Trump zaterdag in een telefoongesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

„We zullen met Oekraïne, Rusland en alle andere betrokken partijen werken om ze te helpen vrede langs de grens te herstellen”, aldus de verklaring van het Witte Huis.

Eerste contact

Het telefoongesprek was het eerste directe contact tussen de twee leiders sinds de inauguratie van Trump. Zijn campagnebelofte om de banden met het Kremlin aan te halen baart Kiev zorgen. Na bijna drie jaar is het conflict nog altijd onopgelost. Zo waren er de afgelopen week weer verschillende incidenten in de Donbass-regio tussen Oekraïense militairen en pro-Russische separatisten.

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, veroordeelde het ‘agressieve’ optreden van Rusland afgelopen donderdag bij de Veiligheidsraad. „Wij willen echt onze betrekkingen met Rusland verbeteren. Echter, de vreselijke situatie in het oosten van Oekraïne is er een die een duidelijke en krachtige veroordeling van de Russische acties vereist."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VS willen vrede Russen en Oekraïne herstellen
Sluiten