Metro
Metro Nieuws 24 feb 2017 / 17:44 uur

Vorig jaar vonden er net wat minder oorlogen plaats

In 2016 telde de wereld minder oorlogen dan een jaar daarvoor. Dit komt naar voren in een rapport dat het Heidelberger instituut voor internationaal conflictonderzoek (HIIK) vrijdag publiceerde.

De wetenschappers die meewerkten aan het onderzoek, telden vorig jaar achttien oorlogen. Welgeteld één minder dan in 2015.

Vijf niveau’s

Maar wanneer wordt een gewelddadige brandhaard een oorlog? Het HIIK hanteert een zogenaamde conflictbarometer om dat te bepalen. Deze onderscheidt vijf niveau’s van gewelddadigheid en rangschikt deze naar de inzet van militaire middelen en de gevolgen die het conflict heeft voor de bevolking. Dit zorgt ervoor dat ook de gevechten in Jemen en Zuid-Soedan als oorlog worden gezien.

In Afrika is het aantal oorlogen het grootst, zeker ten zuiden van de Sahara. In acht van de 48 landen in dat gebied vielen er vorig jaar doden en raakten mensen alles kwijt omdat ze moesten vluchten.

Oekraïne

De onderzoekers signaleerden in totaal 402 conflictgebieden in de wereld, waarvan in 226 gevallen geweld is gebruikt. ,,In Europa geldt de voortdurende oorlogstoestand in de Donbas-regio in Oekraïne net als voorheen als het enige ernstig agressieve geschil”, vertelt HIIK-bestuurslid Sara Engelberg. Volgens de VN zijn in de strijd tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten tot dusver ongeveer 10.000 mensen omgekomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vorig jaar vonden er net wat minder oorlogen plaats
Sluiten