Metro
Metro Nieuws 28 feb 2017 / 18:45 uur

Vakbond FNV beschuldigt IKEA van uitbuiting

Vakbond FNV uit kritiek tegen de Zweedse meubelgigant IKEA. Volgens FNV maakt het bedrijf zich schuldig aan het uitbuiten van zijn chauffeurs.

Het winstbejag bij IKEA zou zijn doorgeslagen, aldus de vakbond. FNV doet aangifte tegen Samskip van Dieren, een transporteur die voor IKEA rijdt. Het transportbedrijf zou zich schuldig maken aan het uitbuiten van zijn chauffeurs.

Tweede keer

Het is de tweede keer in korte tijd dat FNV aangifte doet tegen een transporteur die voor de Zweedse meubelgigant rijdt. Eerder gebeurde dit ook al bij Brinkman uit Emmen, waartegen FNV ook een civiele procedure startte. Daarbij werd de bond overigens volledig in het gelijk gesteld.

Volgens FNV moet IKEA meer doen om uitbuiting te voorkomen. Maar dat gaat niet zolang IKEA heel lage transporttarieven rekent. „Nu nog ruilt IKEA de ene boef voor de andere in", aldus de bond.

Lange tijd zat FNV met IKEA om tafel waarbij de misstanden werden aangekaart. Maar die gesprekken hebben volgens de bond nauwelijks iets opgeleverd, anders dan dat IKEA ook wel inzag dat er her en der iets aan de hand was. „Maar de discussie of bedrijven met dergelijke lage tarieven van IKEA wel uit kunnen, hebben we nooit kunnen voeren", aldus FNV.

Geen zekerheid

Het is overigens niet alleen het transportbeleid bij IKEA dat een veeg uit de pan krijgt van FNV. Ook zou de werkdruk bij de meubelreus te hoog zijn. Zo vindt de bond het onder meer onbegrijpelijk dat mensen met een contract van bijvoorbeeld 20 uur, minstens zes dagen per week beschikbaar moeten zijn voor IKEA. Daarbij heeft de werknemer geen zekerheid van dagen of uren. „Ook daarin slaat IKEA door", meent FNV.

IKEA benadrukte dinsdag in een reactie belang te hechten aan goede en eerlijke werkomstandigheden en zei daarover eisen te stellen aan toeleveranciers, zoals transporteurs. Momenteel onderzoekt het meubelbedrijf naar eigen zeggen of die eisen kunnen worden aangescherpt.

Het bedrijf onderkent dat er problemen bestaan in de transportsector. „We kunnen de sector niet in ons eentje veranderen, maar we geloven dat wat we doen, bijdraagt aan betere werkomstandigheden voor chauffeurs op langere termijn”, aldus een woordvoerster.

Reageer op artikel:
Vakbond FNV beschuldigt IKEA van uitbuiting
Sluiten