Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 21 feb 2017 / 15:45 uur

Tweede Kamer stemt in met gereguleerde wietteelt

Feest bij D66, want het wetsvoorstel voor de regulering van wietteelt dat de partij indiende werd dinsdag aangenomen in de Tweede Kamer. Tijdens een hoofdelijke stemming stemde een krappe meerderheid van 77 Kamerleden voor het wetsvoorstel.

Het bleef nog lang spannend of het wetsvoorstel genoeg steun zou krijgen. D66 was uiteindelijk afhankelijk van kleine splinterpartijen en eenmansfracties voor het behalen van een meerderheid. De christelijke partijen CDA en Christenunie zijn fel tegen het plan, zij vinden dat de overheid er alles aan moet doen om verslavende middelen uit de maatschappij te weren.

Minder criminaliteit

Met de wet hoopt D66 de criminaliteit rondom wietteelt terug te dringen. Momenteel is het gedoogd om als coffeeshop wiet te verkopen, maar illegaal om de drugs in te kopen. Dat gebeurt nu dus nog door in zee te gaan met criminelen via de achterdeur. Voor de partij is een ander pluspunt van de wet dat de overheid coffeeshops makkelijker belasting kan laten betalen.

Ook zou gereguleerde wietteelt volgens D66 beter zijn voor de volksgezondheid. Men stelt dat de gebruiker nu nooit weet wat er precies allemaal in de cannabis zit die wordt gerookt, doordat alles buiten het zicht van de overheid gebeurt. Door voortaan alleen nog kwekerijen die onder controle staan van de overheid wiet te laten kweken, moet de kwaliteit omhooggaan.

Verwarrende situatie

„Dit is een belangrijke stap om een einde te maken aan een impasse die al veel te lang duurt”, zegt D66-Kamerlid en indiener van de wet Vera Bergkamp in een reactie tegenover Nu.nl. Al tientallen jaren wordt er gesproken over de verwarrende situatie rondom de verkoop van wiet.

De wet moet uiteraard nog wel door de Eerste Kamer. Wanneer de wet daar behandeld gaat worden en of er kans is op een meerderheid is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweede Kamer stemt in met gereguleerde wietteelt
Sluiten