Steven Musch
Steven Musch Nieuws 19 feb 2017 / 12:05 uur

Trump valt media aan en zaait verwarring in Zweden

Opnieuw zorgt Donald Trump voor veel verwarring. Dit keer in Zweden. Tijdens een ongebruikelijke en campagne-achtige bijeenkomst in een vliegtuighangar in Florida ging Trump zoals – inmiddels – gewoonlijk flink te keer tegen de media, en de rechters die zijn inreisverbod hebben opgeschort. Ook presenteerde hij opnieuw ‘alternatieve feiten’.

Hij suggereerde namelijk dat er vrijdagavond een terreuraanval in Zweden had plaatsgevonden. Hij sprak tijdens de ‘campagnebijeenkomst’ over migranten in Europa en maakte de verbinding met de terreuraanslagen in Brussel, Parijs, Nice en Duitsland. Gek genoeg voegde hij vervolgens Zweden aan die lijst toe.

„We moeten ons land veilig houden", aldus de Amerikaanse president. „We moeten ons land veilig houden! Kijk naar wat er in Duitsland gebeurd is en gisteravond in Zweden. Wie gelooft dat? Zweden."

Geen aanslag

In Zweden hebben ze echter geen idee waar Trump het over heeft. Zijn opmerking zorgt in het Scandinavische land vooral voor verwarring. Oplettende mensen twitterden meteen dat er geen aanslag is gepleegd in het land.

Ook werd op Twitter, waar Trump ook veelvuldig gebruik van maakt, kort na de speech een account opgericht: Last Night In Sweden. Veel twitteraars zijn verontwaardigd, maar de opmerking van Trump zorgt ook voor veel grappen.

https://twitter.com/i/status/833121107272200193

Fox News

Volgens sommigen refereerde Trump naar een uitzending van Fox News waarbij een verband werd getrokken tussen immigranten en hogere criminaliteitscijfers. Zweden heeft de afgelopen jaren bijna tweehonderdduizend vluchtelingen opgevangen, op een bevolking van 9,5 miljoen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Trump verkeerde informatie heeft verspreid. Zo zou hij eerder ook al twee aanslagen verzonnen hebben. Daarnaast heeft het team van Trump de media ervan beschuldigd dat ze bewust niet over de aanslagen in Parijs en Brussel berichtten, terwijl dat niet klopt.

Trump zoekt de laatste tijd steeds vaker de confrontatie met de media op. Zo zei hij tegen een verslaggever van CNN „Jij bent nepnieuws", en haalt hij regelmatig in zijn persconferenties of via Twitter uit naar media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump valt media aan en zaait verwarring in Zweden
Sluiten